Orbán–Trump-találkozó: erősödő szövetségesi kapcsolatok

2019. május 14., 20:00 , 955. szám

Hétfőn 14 év után először tett hivatalos látogatást Washingtonban magyar kormányfő. Orbán Viktort a Fehér Házban fogadta Donald Trump amerikai elnök.

Donald Trump az M1-en és a CNN amerikai hírtelevízióban is közvetített képsorok szerint az épület egyik bejáratánál személyesen fogadta Orbán Viktor magyar kormányfőt, akivel kezet fogtak, üdvözölték a fotósokat, majd beléptek az épületbe, ahol megkezdődött a hozzávetőleg egyórásra tervezett megbeszélésük.

A munkalátogatás a tervezettnél jóval hosszabbra nyúlt szűk körű megbeszéléssel kezdődött, amelyen Donald Trump és Orbán Viktor mellett csak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Michael Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója vett részt. A megbeszélést plenáris tanácskozás követte.

A kétoldalú megbeszélést követő sajtótájékoztatón Trump leszögezte: Orbán Viktor remek munkát végzett.

„Ön jó munkát végzett, országát biztonságban tartotta” – fordult a magyar kormányfőhöz Trump, kiemelve, hogy az Egyesült Államok és Magyarország kétoldalú kapcsolatai nagyon jók.

Az Egyesült Államok és Magyarország közti stratégiai szövetség kiterjesztését emelte ki amerikai látogatásának fő céljaként Orbán Viktor: „Örülünk, hogy együtt küzdünk az Egyesült Államokkal az illegális bevándorlás és a terrorizmus ellen, és a keresztény közösségek védelméért” – közölte a magyar kormányfő, amit utóbb Donald Trump meg is köszönt Orbán Viktornak.

A magyar kormányfő elmondta: nagyon büszke, hogy olyan sok magyar járult hozzá az Egyesült Államok fejlődéséhez.

„Orbán Viktor szigorú ember, de nagyon jót tett az emberekkel. Egész Európában tisztelik” – mondta az emberi jogok magyarországi helyzetére vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva az amerikai elnök, aki azt is hozzátette: Magyarország a NATO tagja, és „nagyon jó tagja”. A vendéglátó méltatta azokat az erőfeszítéseket is, amelyeket a magyar kormány tesz az illegális migráció ellen, és leszögezte, hogy ez a kérdés Európában óriási problémát okoz.

„Magyarországon az emberekkel, az emberekért dolgozunk, ez a jelszavunk” – mondta Orbán Viktor, aki arról is beszélt, hogy 2011 óta Magyarországon új, jól működő alkotmány van érvényben. Emlékeztetett arra, hogy az ország népe több alkalommal kormányát választotta meg, és kijelentette, örömmel tesznek eleget ennek a feladatnak.

Donald Trump erős, „világosfejű” vezető, célratörő ember, aki pontosan tudja, hogy mit akar – mondta Orbán Viktor a Facebook-oldalára kedden feltöltött videójában. A miniszterelnök washingtoni találkozója után közölte, Donald Trump felkészült volt és Magyarországról is mindent tudott, amit tudni kellett, és az volt a célja, hogy jó együttműködés jöjjön létre a két ország között.  „Azt hiszem, hogy ennek érdekében sokat tettünk egy kiváló hangulatú és a kölcsönös tiszteleten nyugvó megbeszélésen. Jó nap volt ez Magyarország számára” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Szakértők szerint a két ország politikája az elmúlt években számos kérdésben közelített egymáshoz. Az Egyesült Államok és Magyarország kormánya így például a közel-keleti keresztények üldözése elleni fellépésben, az Izraellel ápolt jó kapcsolatokban, a családpolitikában, az adócsökkentések kérdésében, valamint a védelem, a gazdaság és a kereskedelem terén is hasonló álláspontot képvisel. A legtöbb egyezést mégis a migrációs politika mutatja. Orbán Viktor és Donald Trump is világossá tette, hogy határozottan kiáll a nemzetek szuverenitása és a bevándorlás megfékezése mellett.

Az ukrán média alig fordított figyelmet az Orbán–Trump-találkozóra. A Magyarország-ellenes megnyilvánulásairól ismert Jevropejszka Pravda azt írja, Orbán Viktor ellentmondásos személyisége az európai politikának. A portál szerint Donald Trump annak ellenére fogadta Orbánt, hogy amerikai kongresszusi képviselők egy csoportja a találkozó lemondására szólította fel a magyarországi szabadságjogok állítólagos sérülése miatt.

(MTI/magyarhírlap.hu/hirado.hu/eurointegration.com.ua/zzz)