Óvodai sportpályát és felújított családorvosi rendelőt adott át Grezsa István Visken

2019. május 14., 20:48 , 955. szám

Az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány kezdeményezésére és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program finanszírozásával multifunkcionális sportpályát adtak át a Viski Mustármag Óvodában május 14-én. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány programja keretében pedig átadásra került a 28 millió forintos beruházással felújított viski családorvosi rendelő.

Grezsa István miniszteri biztos az átadók kapcsán elmondta: „Visken a református óvoda udvarán ovi-sportpályát, ezt követően felújított családorvosi rendelőt adtunk át, Nagypaládon és Fertősalmáson megtekintettük a felújított óvodákat, Tiszapéterfalván szintén családorvosi rendelőt avattunk fel. A mai nap üzenete, hogy Magyarország megbízható és jó szomszédja nemcsak Kárpátaljának, hanem egész Ukrajnának. [...] Nem engedjük el a kárpátaljai magyarság kezét, hanem erőnkhöz mérten igyekszünk az itteni felgyülemlett problémák megoldásában segíteni, egyúttal pedig igyekszünk segíteni Ukrajna európai integrációját” – hangsúlyozta Grezsa István. Mint mondta, ha komolyan vesszük Ukrajna európai uniós integrációs törekvéseit, akkor a magyar kormánynak a legkorszerűbb módszerekkel kell felruháznia a kárpátaljai intézményeket, ezáltal is egyfajta kedvet csinálva az ukrán államnak, hogy ők is fejlesszék az oktatást és az egészségügyet. 

Az óvodai sportpálya átadója kapcsán ifj. Buzánszky Jenő elmondta: édesapja kívánsága az volt, hogy minél több határon túli területre elkerüljön az ovi-sport program, „így minden ilyen alkalom egy ünnep, amikor egy sportpályát avathatunk”.

Dr. Molnár Andrea, az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány elnöke elmondta, hogy a viski a 335. pályaátadó ünnepség, Kárpátalján pedig ez a harmadik olyan óvodai helyszín, ahol ovi-sportpályát avatnak fel. 2013-ban Magyar Termék nagydíjat és innovációs díjat is nyert az ovi-sportpálya, amely egy teljesen új mozgáskultúra-módszert vezet be az óvodai oktatásban.

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke az átadó alkalmával kiemelte: az ovi-sport program egy teljesen új módszertan, amely pedagógiai és sporttudományos alapokra épül. „Mi úgy gondoltuk, hogy ez célszerű lesz a kárpátaljai magyar óvodapedagógusok számára, és a főiskola programjába is bekerült. Ahhoz pedig, hogy ez a program a gyakorlatban is megvalósuljon, Kárpátalja-szerte a legnagyobb óvodák kapnak ilyen pályákat Munkácson, Nagydobronyban, Visken, Péterfalván és Beregszászban. Emellett folytatódik az óvodaprogramunk is: a mai napon a delegációval Nagypaládon és Fertősalmáson is látogatást tettünk, ahol szintén felújítási munkálatok történtek az óvodákban” – mondta el a KMPSZ elnöke. Majd hozzátette, szerinte Visken a református egyház támogatásával befejezett óvodával megoldódott a magyar oktatás helyzete.

Ezt követően a delegáció ünnepélyes keretek között átadta a felújított viski családorvosi rendelőt, amelyet közel 28 millió forintos beruházásból korszerűsítettek. Ennek keretében kicserélték a nyílászárókat, a padlózatot, felújították az illemhelyeket, így új mosdókat is kaptak, belső tatarozásra is sor került.

Vass Ilona, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány igazgatója elmondta: „Két projektünk fut a családorvosi rendelők felújítására. A viski családorvosi rendelő az első projektbe esett bele, amelynek a támogatási kerete 247 millió forint, amelybe összesen 27 rendelő került be. Az egyik legnagyobb objektum a viski családorvosi rendelő, amely 365 négyzetméteres, kétszintes és huszonöt helyiség található benne. Az egyes projektben 27 családorvosi rendelő kerül felújításra. Ebből huszonötöt már felújítottunk, kettőben most fogjuk elkezdeni a munkát. A legtöbb rendelőben nagyon rossz állapotok uralkodtak, főként a Nagyszőlősi járás falvaiban, ott 15 objektumot sikerült felújítani” – mondta Vass Ilona.

Kovács Mihálytól, a viski családorvosi rendelő vezetőjétől  megtudtuk, hogy a rendelőben nemcsak a község lakosait, hanem a Viskhez tartozó környékbeli falvak lakosságát is ellátják. „Közel 11 000 fő ellátására szolgál a családorvosi rendelő. Az épület 1990-ben épült és 29 év után a magyar kormány támogatásának köszönhetően idén hatalmas felújítási munkát végeztek, amelynek köszönhetően belső tatarozást, a nyílászárók és a padlózat cseréjét végezték el, és a mosdók felújítása is megtörtént” – emelte ki a főorvos. 

„Elsősorban azokra a családorvosi rendelőkre esett a választás, ahol még van működő kollektíva, hiszen a kivándorlás nagy mértékben érinti a kárpátaljai egészségügyben dolgozókat is. Elsősorban a magyarlakta településeket részesítettük előnyben, így ezért esett a választás a Huszti járásban található Viskre, ahol közel 11 000 lakos él. Ma egy teljesen megújult rendelőt látunk, de szükség van még segítségre, hiszen sürgősen le kell cserélni az épület tetőszerkezetét. Ennek az égető problémának a megoldására az ukrán kormánytól kértünk segítséget, bízunk benne, hogy meghallják a segítségkérést” – mondta el dr. Biró Erzsébet, Kárpátaljai Megyei Egészségügyi Főosztály igazgatóhelyettese.

Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak, hogy segítik a kárpátaljai egészségügyet és a magyar óvodákat: „A mai napon az óvodai sportpályát is felavattuk, amely a jövőt szolgálja. A jövőnket szolgálja mindaz, ami minket itt egymással összeköt. Mindezekért hálásak vagyunk a magyar kormánynak.”

Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul beszédében kiemelte: „Nagyon fontos az, hogy az oktatás és az egészségügy terén segíteni tudjunk. Azt szeretnénk elérni nagyon határozottan és kitartóan, hogy arra a szintre hozzuk a kárpátaljai egészségügyi és oktatási infrastruktúrát, amelyen a magyarországi is van.”

Váradi Enikő