Barátsághét

Diákfesztivál Ungváron

2019. május 15., 16:12 , 955. szám

A Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (KMDFKSZ) idén már ötödik alkalommal szervezte meg a Diákfesztivált és harmadszor az Ungvári Nemzeti Egyetemmel (UNE) közösen. Ungváron, az egyetem főépülete előtti parkolóban és zöldövezetben a Barátsághét keretén belül először került sor hétfőn (korábban mindig csütörtökön tartották) a rendezvényre.

Néhány órával a hivatalos megnyitó előtt szokatlan látvány fogadta a vendégeket. Zajlottak az előkészületek: a népes csapatok tűzrakással, burgonyatisztítással, bográcsgulyásfőzéssel foglalkoztak. Több helyszínen szorgoskodtak a bográcsfőzőversenyen indulók, összesen 12 csapat: a földrajz, a filológia, a fizika, az egészség és testnevelés, a turizmus és nemzetközi kommunikáció, a társadalomtudományi, a matematika, a történelem és nemzetközi kapcsolatok, a mérnök-technikai kar, valamint a Harcosok Klubjának, a Lámák és az Ukrán–Magyar Oktatási-Tudományos Intézet (UMOTI) Kecskék csapata. A levegőben finom illatok terjengtek, a színpadról pedig közkedvelt zeneszámokat hallhattunk Ferkó Emília és Pál Zsanett, az Ungvári Közművelődési Szakközépiskola elsőéves hallgatóinak, Korovszka Darina, az UNE fizika szakos, Marina Zsemonszko harmadéves, Volodimir Luckij másodéves jogászhallgató és több más diák előadásában. Táncprodukciókat is láthattunk, sőt külföldi diákok is felléptek. Erőemelő versenyt is tartottak V. Roskanyuk irányításával.

Majd következett a hivatalos megnyitó. Ihor Korol, az UNE rektorhelyettese és Bence Norbert, a KMDFKSZ elnöke szólt a jelenlévőkhöz, majd Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja és Kuti László első beosztott konzul, Spenik Sándor, az UMOTI igazgatója és Bohdan Andrijiv, Ungvár polgármestere köszöntött mindenkit.

Bence Norbert elmondta, évről évre fontosnak tartják a diákfeszt megszervezését, mert minden alkalommal közel 2000 diák vesz részt rajta.

– A fiatalok azért jönnek, hogy együtt ünnepeljék a barátság hetét, közösen főzzenek bográcsgulyást és megtapasztalják egymás kulináris hagyományait, az ételeken keresztül barátkozzanak. Igyekszünk mindig valami újat vinni a programba, ami méginkább vonzza a diákokat. Azért is fontos, mert ezeknek a srácoknak és lányoknak szükségük van egy ilyen napra! És mi, magyar diákok a támogatóknak köszönhetően megszervezzük ezt az összegyetemi fesztivált. Együtt bulizunk, barátságok kötődnek, és egy olyan társaság alakul ki, amely hasznos lesz az elkövetkező években.

A rendezvényt Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma, Magyarország Ungvári Főkonzulátusa, a Rákóczi Szövetség, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a „Momentum Doktorandus” Kárpátaljai Magyar Doktoranduszok Szövetsége, az UNE UMOTI, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet, az ECO Service, a Maximus Night Club, az Ugar Egyesület támogatta.

A zsűri tagjai – Ihor Korol, Buhajla József, Kuti László, Kórós Attila ungvári magyar konzul, Bohdan Andrijiv, Spenik Sándor, Zubánics László, az UMOTI igazgatóhelyettese, Bence Norbert és Rosztyiszlav Holovcsanszkij, az UNE szakszervezeti bizottságának vezetője – értékelték a finomabbnál finomabb bográcsgulyásokat, és következett az eredményhirdetés. Harmadik helyen végzett az UNE UMOTI Láma csapata, a másodikon pedig a turizmus és nemzetközi kommunikáció tanszék. Az abszolút győztes a matematikai kar csapata lett. A kapitánytól, Daróci Ádám negyedéves diáktól megtudtuk, hogy másodszor vettek részt a versenyen. Tavaly harmadik helyezést értek el, de idén mindenképpen a győzelemre hajtottak. A szervezésben nagy segítségükre volt a kar dékánhelyettese, Pavlo Mulesza. Ádám egyébként is szívesen főz, amikor társasággal a természetben pihennek, de mint mondotta, ez más volt. Győzelmük titka talán annak tudható be, hogy szeretettel főzték.

Krámos Dániel, az Ugar Egyesület elnöke Magyarországról érkezett barátaival, Dáviddal, Katával és Olivérrel. Elmondta, hogy Egerben az Erasmus+ diákcserére határon túli magyar fiatalokat fogadnak.

– Régóta jó barátságot ápolunk az ungvári diákszervezettel. 2016-ban részt vettünk a diáktáborban, és akkor elindult egy folyamatos kapcsolat. Akkor és most is támogattuk a rendezvényt és a szakmai szervezésben is segítettünk. A hangulat jó, de a tavalyi élménybeszámolók alapján későbbre még fergetegesebbnek ígérkezik, a bográcsosok pedig nagyon finomak – összegezte röviden az anyaországi vendég.

A koncertet Ulyanna & David, a nemrégiben debütált fiatal duó előadása zárta. Az est további hangulatáért DJ. Michael Rich kezeskedett. A fiatalok, az egyetemen tanuló valamennyi nemzetiség képviselői ismét egy felejthetetlen napot tölthettek el jó társaságban. S az időjárás is kedvezett a diákoknak.

A szervezők egész hétre tartalmas programtervvel készültek. Kedden labdarúgó-mérkőzesek zajlottak, az estére tervezett kalandtúrát az eső miatt más időpontra halasztották, hogy majd jó időben vehessenek részt a csapatvetélkedőkön a sahtai erdőben. Szerdán sportnapokkal folytatták a kosárlabda és az asztalitenisz kedvelőinek örömére. Este pedig Munkácson paintballcsatákat vívtak. Csütörtökön krikett, és röplabdamérkőzéseket játszanak, este pedig műveltségi vetélkedővel zárul a diákhét. Sőt, május végén egy evezőtúrán is részt vehetnek a diákok.

Rehó Viktória