Sikeresen lezajlott a Szól a fülemüle – V. Kárpátaljai Népzenei és Néptánc Tehetségkutató döntője

2019. május 15., 09:36 , 955. szám

Május 12-én ötödik alkalommal került megrendezésre a Szól a fülemüle – Kárpátaljai Népzenei és Néptánc Tehetségkutató verseny Beregszászban. A tehetségkutató döntőjében a legjobb 15 produkció mérettetett meg egymással. A versenyzők több korcsoportban négy kategóriában bizonyították tudásukat a szakmai zsűri előtt.

Az esemény kora délelőtt vette kezdetét ünnepi megnyitóval, melyen Váradi Natália, a „GENIUS”
Jótékonysági Alapítvány (JA) irodaigazgatója elmondta: Ha hagyományainkat nem éljük meg, elfelejtődnek. A XXI. századi újdonságok, ha megtagadják a múltjukat, akkor gyökértelenné válik a kultúra. „Ezért fontos, hogy megőrizzük értékeinket a modern világban is” – hangsúlyozta Váradi Natália. Az igazgató köszönetet mondott a döntőt megelőző edzőtáborban dolgozott tanároknak és zenészeknek a színvonalas munkáért.

Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul beszédében elmondta, hogy ez az esemény Kárpátalja legjelentősebb népzenei és néptáncseregszemléje. A magyar nemzet a népzenében, a népi hagyományokban él tovább, ezért nagyon fontos megőrizni és továbbadni azokat.

Papp Judit, a zsűri elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy harmadszor van alkalma Kárpátalján zsűrizni, és azt tapasztalja, hogy az elmúlt évek során hihetetlen előrelépés történt mind szemléletmódváltásban, mind a produkciókban. „Ennek a munkának az előrehaladásában a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltségének szakmai munkája nagy szerepet játszik, és az általuk elindított mentorprogram is, amely az elmúlt években kiépült a kárpátaljai néptáncegyütteseknél” – fogalmazott a zsűri elnöke.

A köszöntéseket követően a Szól a fülemüle – Népzenei és Néptánc Tehetségkutató 2017-es győzteseinek, a Beregszászi Rezeda Néptáncegyüttesnek a színvonalas nagydobronyi nyitó táncelőadását tekinthette meg a közönség. Ezt követően bemutatkozott a Szól a fülemüle tehetséggondozó programban részt vevő aknaszlatinai táncegyüttes, amely viski táncokat mutatott be.

A megnyitót követően kezdetét vette a verseny, melyen négy kategóriában 135 gyermek 15 produkcióval mérettetett meg. A produkciókat ez alkalommal is magyarországi szakmai zsűri bírálta el.

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, a verseny ötletgazdája az esemény végén elmondta, hogy a verseny lassan beérett, átesett minden gyermekbetegségen, és minőségi seregszemlévé vált. Örömtelinek nevezte, hogy minden éven egyre több táncos fiatalt látni, akik a bizonyosság arra, hogy a magyar népi kultúra a jövő számára is fennmarad. Az elnök köszönetet mondott a szervezőknek és a zsűrinek, hogy a program évről évre egyre eredményesebb és színvonalasabb.

Az idei Szól a fülemüle program győztesei a következők:

Hangszeres szólista kategória: 1. hely – Egresi Alex (Csepe), 2. hely – Jőrös Ádám (Visk), 3. hely – Kovács Dávid (Beregszász). Zenekarok/hangszeregyüttesek kategória: 1. hely – Viski Citera Trió (Visk), 2. hely – Nefelejcs együttes (Beregszász). Szólótánc/táncospárok (fiú-lány) kategória: 1. hely – Beregszászi Fábián Boglárka és Sopronyi Nándor Áron (Beregszász), 2. hely – Taracközi Anasztázia és Vezsdel Viktor (Mezőgecse), 3. hely – Imre Kiara és Ambrus Hanna (Visk). Néptáncegyüttesek kategória 7–11. évesek: 1. hely – Nereszen Néptáncegyüttes (Técső), 2. hely – Hímes Néptáncegyüttes (Nagydobrony), 3. hely – Gyöngykaláris Gyermektánccsoport (Mezőgecse); 12–16. évesek: 1. hely – Szivárvány Táncegyüttes (Visk), 2. hely – Orchidea Néptánccsoport (Téglás), 3. hely – Csüllő Néptáncegyüttes (Ungvár).

A tehetségkutató díjazottjai számtalan felajánlással térhettek haza. A nyertesek magyarországi és kárpátaljai táborokban, fesztiválokon vehetnek részt.

Az esemény a „GENIUS” JA szervezésében jött létre. A tehetségkutató a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg. A program szakmai partnere a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltsége volt.

VE