Felvételi tájékoztatóval egybekötött nyílt nap a Rákóczi-főiskolán

Válaszd a főiskolát!

2019. május 16., 12:45 , 956. szám

Május 15-én, szerdán nyílt napot tartott a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF). A Kárpátalja számos vidékéről összesereglett diákokat, tanárokat és szülőket a főiskola vezetősége tájékoztatta a felvételi rendszerről, szabályzatról, az intézmény működéséről, a kollégiumi lehetőségekről. Az eseményen minden tanszék képviseltette magát, majd a tájékoztatót követően szabadon kérdezhették az érdeklődők a főiskola prominens vezetőit.

Orosz Ildikó, a II. RF KMF rektor asszonya köszöntője kezdetén kitért a főiskola mintegy harminc évvel ezelőtti megalakulására. A Rákóczi-főiskola 1996-ban akkreditálódott, így azóta Ukrajnában is elismert diplomát ad több szakon is. Néhány éve nyitottak a szakképzés felé is, s most ezt a profilt bővítve létrehozták az Egán Ede Szakképzési Centrumot, melynek idén a nagydobronyi bázisát nyitják meg – adta hírül Orosz Ildikó. Soós Katalin, az Egán Ede Szakképzési Centrum és a Felsőfokú Szakképzési Intézet igazgatója ismertette az általa vezetett intézmények választható szakmáit. Leszögezte, hogy mivel érettségit és szakmai végzettséget is nyújt a Felsőfokú Szakképzési Intézet, ezért arra fel kell készülni, hogy kicsit többet kell tanulni, mint az átlagos középiskolákban. Azonban mindez megéri, hiszen akik sikeresen végeznek, rögtön második évfolyamra felvételizhetnek és juthatnak be a főiskola akkreditált BSc képzéseire. Soós Katalin egy olyan sikeres pályaképet vizionált, melyben egy kárpátaljai diák, aki befejezte az általános iskolát, 7-8 év alatt akár három diplomát is szerezhet ingyenesen, hiszen a Felsőfokú Szakképzési Intézetet befejezése után egy nappali és egy levelezői szakon is továbbtanulhat jelenleg. Azoknak sem kell elcsüggedniük, akiknek nem sikerül a központosított érettségin elegendő pontszámot elérni, hiszen az Egán Ede Szakképzési Centrumba ZNO nélkül is felvételt lehet nyerni. Rácz Béla rektorhelyettes ismertette az intézmény infrastruktúráját, a sportolási és szabadidős tevékenység végzésére alkalmas lehetőségeket. Szót ejtett a hallgatói önkormányzatokról, melyek a diákéletet szervezik. Fodor Gyula rektorhelyettes a hallgatói mobilitás különböző programjairól beszélt. Szó szerint is megnyílik a világ ma a főiskolai hallgatók előtt – mondta a rektorhelyettes. Az Erasmus+ és Makovecz-program keretein belül a sikeres diákok nem csupán jelentős ösztöndíjhoz jutnak, de életvitelszerűen akár 5-6 hónapot is egy külföldi egyetemen tölthetnek. Kohut Attila, a Kölcsey Ferenc Szakkollégium Igazgatója, gazdasági rektorhelyettes ismertette a kollégiumi elszállásolással kapcsolatos tudnivalókat.

A rendezvény végén a résztvevők bejárhatták az épületet is, hiszen a tanszéki koordinátorok és részlegvezetők mindenki rendelkezésére álltak.

T. J.