A magyar külképviseletek várják a szavazásra jogosultakat

2019. május 16., 20:14 , 955. szám

Magyarország köztársasági elnöke 2019. május 26. napjára, vasárnapra tűzte ki az Európai Parlament tagjainak magyarországi választását. Ezúttal levélben szavazhatnak azok a magyar állampolgárok is, akik nem rendelkeznek lakcímmel sem Magyarországon, sem az Európai Unió más tagállamában. A választással kapcsolatban Buhajla József ungvári magyar főkonzultól kértünk tájékoztatást.

– Szeretném tájékoztatni az európai uniós állampolgárokat, többek között honfitársainkat is, hogy kevesebb mint két hét múlva, május 26-án lesz az európai uniós választás. A magyar állampolgárok Ukrajna területén három helyen adhatják le szavazataikat, a Kijevi Magyar Nagykövetségen, valamint Magyarország Ungvári Főkonzulátusán és Beregszászi Konzulátusán. A külképviseleten történő szavazás előfeltétele az, hogy az állampolgárok május 17-én 16 óráig átjelentkezzenek a külképviseleti szavazókörbe, azt követően a kiválasztott helyen, magyar idő szerint 6 órától 19 óráig élhetnek a szavazati jogukkal.

Ezúton is arra szeretném kérni minden érintett honfitársamat, aki a választás idején Ukrajnában tartózkodik, hogy éljen választójogával, hisz Európa és Magyarország jövője szempontjából is meghatározó a mostani európai parlamenti választás.

Azok a választópolgárok, akik nem rendelkeznek lakcímmel sem Magyarországon, sem az Európai Unió más tagállamában, levélben adhatják le szavazatukat a mostani európai parlamenti választásokon, amennyiben május 2-ig regisztráltak a névjegyzékbe, vagy ezt már egy korábbi választás alkalmával megtették.

A Nemzeti Választási Iroda a regisztrált választópolgárnak arra a címre küldi meg a szavazási levélcsomagot, amelyet a választópolgár a regisztrációs kérelemben megjelölt. Kiemelném, hogy május 13. és május 25. között a Kárpátalján lévő mindkét magyar külképviselet (Magyarország Ungvári Főkonzulátusa és a Beregszászi Konzulátusa) reggel 6 órától 22 óráig áll az Ukrajnában tartózkodó honfitársaink rendelkezésére. Én bízom abban, hogy a mostani választás kapcsán sokan élnek majd választójogukkal, élnek alkotmányos jogukkal.

Badó Zsolt