Másodszor találkozhatott a közönség a Hazajárók stábjával

Mert a haza nem eladó

2019. május 18., 17:44 , 956. szám

A Hazajárók című közkedvelt honismereti és turisztikai magazinműsor nyolc éve indult a közmédia műsorán. A természeti, kulturális értékeket, történelmi emlékeket és az emberek hétköznapjait bemutató magazin az elmúlt nyolc év során számos elismerést kapott, köztük Príma Primissima díjban is részesült. Május 17-én a Rákóczi-főiskolán másodszor találkozhatott a közönség a Kárpátalján is többször forgató Kenyeres Oszkárral és Jakab Sándorral.

Bíró András a rendezvény kezdetén köszöntötte az érdeklődőket, majd átadta a szót a Hangraforgó együttesnek. Gáti Gyöngyi és kis tanítványai zenés összeállításukkal színesítették a találkozót, két Bodnár Éva-vers után Horvát Sándor Mert a haza nem eladó című alkotását is előadták megzenésítve. Bíró András a továbbiakban elmondta, hogy a mai közönségtalálkozó egyik apropója, hogy nemrég megalakult a Kárpátaljai Hazajárók  Turistaegylet. 2011-ben találkoztam a stábbal először, azóta sokat forgattunk közösen – idézte fel a kezdeteket a túravezető, majd hozzátette: „Sokat gondolkodtam rajta, hogyan lehetne létrehozni egy kárpátaljai, elsősorban magyar vonalú turistaegyesületet. Kárpátalján ennek nincs nagy hagyománya, míg a többi külhoni területeken nagy múlttal rendelkeznek a turistaegyesületek. Az egyesület célja, hogy egyre több embert mozgassanak meg, megismertetvén velük a kárpátaljai hegyeket, a Kárpát-medencét.”

Kenyeres Oszkár, a Hazajárók szerkesztője, szereplője minden jelenlévőt köszöntött, felidézte a kezdeteket, elmondta, hogy 2011 óta 242 filmet küldtek adásba, kb. 15-20 részt ebből Kárpátalján készítettek. A főszerkesztő elmondta, hogy a forgatás folyamán három alapdolgot vesznek figyelembe: keresik a természeti szépségeket, a magyar kultúrtörténeti örökségeket, és talán a legfontosabb cél a magyar közösségek felkeresése.

Jakab Sándor, a Hazajárók másik arca szintén köszöntött mindenkit, elmondta, nagyon örül annak, hogy immár második alkalommal szerveztek közönségtalálkozót itt, Kárpátalján. A műsorvezető páros vetített képek és kisvideók által vezette be a lelkes közönséget a műsor kulisszáiba, felváltva tartva előadást. Megtudhattuk, hogyan zajlanak a forgatások, milyen nehézségekbe ütköznek, láthattunk vicces jeleneteket, bakiparádét, melyen jóízűen nevetett a közönség, még az egyébként forgatáson lévő tévés kollégák is félretették erre a pár percre a kamerát. Az előadás végén egy öt év munkáját összefoglaló, válogatott jeleneteket tartalmazó megható, de egyben felemelő rövidfilmet láthattunk.

„A Hazajáró nem egyszerűen egy műsor, hanem ennél sokkal több, általa megismerhetjük a Kárpát-hazát, annak földrajzát, történelmét, azt a szellemiséget, amely a műsort áthatja, magyar nemzettudatunkban erősít meg minket” – mondta zárszóként Bíró András.

Tóth János