Ma összeül az ENSZ BT az ukrán nyelvtörvény miatt

2019. május 20., 13:38

Oroszország kezdeményezésére május 20-án este összeül az Egyesült Nemzetek Szervezetének Biztonsági Tanácsa (ENSZ BT), hogy az ukrán nyelvtörvényről tárgyaljon – jelentette az Ukrajinszka Pravda Oleh Nikolenkónak, Ukrajna állandó ENSZ-képviselete sajtószóvivőjének Facebook-bejegyzése nyomán.

A szóvivő jelezte, az ülés kijevi idő szerint este 22 órakor kezdődik New Yorkban.

Nikolenko korábban jelezte, a nyelvtörvény semmilyen módon nem fenyegeti a nemzetközi békét és biztonságot, amelynek fenntartása az ENSZ BT feladata. Hozzátette, a jogszabály Ukrajna belügye, amelyet a Kreml megpróbál „politizálni”.

Vjacseszlav Kirilenko ukrán miniszterelnök-helyettes a Twitteren úgy reagált a hírre, mostanáig aligha tárgyalta az ENSZ BT valamely ország nyelvtörvényét.

„Többek között az orosz nyelvtörvényt sem, amelyben egyáltalán nem jut hely a nyolcmillió oroszországi ukrán nyelve számára.

„Úgy gondolom, az ENSZ-ben ma megértik, hogy a Kreml számára nyelvünk megsemmisítése Ukrajna megsemmisítésének záloga” – írta a kormányfőhelyettes.

Ukrajna Legfelső Tanácsa április 25-én fogadta el a nyelvtörvényt. Petro Porosenko leköszönő elnök május 15-én írta alá a jogszabályt.

Az új ukrán nyelvtörvény ellentétes Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásaival, és sérti a nemzeti közösségek jogait, mert elveszi azok nyelvhasználathoz fűződő, már meglévő, szerzett jogait – közölte a hírre reagálva a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-vel. A tárcánál kiemelték, bíznak benne, hogy az „elsöprő többséggel” megválasztott új elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel tisztázni tudják a magyar nemzeti közösséget érintő kérdéseket.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)