Eger vára védelmének emlékezetére

Őseink nyomában

2019. május 21., 18:57 , 956. szám

Május 18-án az Állj Mellénk Alapítvány szervezésében immár negyedik alkalommal került megrendezésre az Őseink nyomában című történelmi élőképsorozat. Ezúttal az egri vár ostromát mutatták be Nagyszőlősön a Szelíd Lovas Központban.

A csatajáték délután vette kezdetét. Kész Barnabás, a közismert hagyományőrző, történész és pedagógus izgalmas történelemórája által betekintést nyerhettünk az 1500-as évekbe. Megismerhettük a korabeli magyar és török viseletet, fegyverzetet. A nézőközönség elé igazi élőkép tárult azáltal, hogy nemcsak látták, hanem szinte mese formájában hallhatták is az 1552-es egri eseményeket.

Minden résztvevő hatalmas lelkesedéssel, átéléssel játszotta szerepét. A török és magyar csapatok között minden korosztálynak jutott feladat.

Dobó István szerepét Fábián István amatőr színész játszotta. Zárójelben megjegyzem, hogy ő alakította a beregszászi sebész főorvost, Linner doktort, illetve az Este hívlak c. filmben is szerepet kapott.

A csatajátékban Kacsur András, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház igazgatója és felesége, Kacsur Andrea is részt vettek.

Szilaj István Petőfi Sándor-ösztöndíjas csapata barantabemutatót tartott, török–magyar párbaj formájában mérkőztek meg, Horák Zsolt, az Iloncsuk Szabadcsapat egyik tagja közreműködésével, majd látványos íjászbemutatónak lehettünk tanúi.

A rendezvényre Bosznia-Hercegovinából is érkeztek vendégek. A szarajevói HUM Magyar Polgárok Egyesületéből néhány fiatal, akik a magyar csapatot erősítették a játékban. Kapcsolattartójuk Fülöp Dóra Petőfi Sándor-ösztöndíjas.

Az eseményt megtisztelték jelenlétükkel dr. Kórós Attila konzul, Magyarország Ungvári Főkonzulátusa részéről és dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektor asszonya.

Mint minden ilyen alkalomnak, ennek is üzenete volt számunkra. Eger vára jelképez bennünket, maroknyi magyarságot Kárpátalján, akiknek nap mint nap meg kell küzdenünk magyarságunk fennmaradásáért, megtartásáért. Ebben a várban volt az ország, vagyis Kárpátalja sorsa, amelyet gyermeki hittel, összefogással méltóképp meg is védtünk.

Köszönet a támogatásért a Bethlen Gábor Alapnak, és a beregszászi Nefelejcs virágüzletnek. Végül, de nem utolsósorban köszönjük Margitics Eriknek és Ildikónak az Állj Mellénk Alapítvány és a Szelíd Lovas Központ vezetőinek, hogy lelkes munkájukkal elősegítették a rendezvény létrejöttét.

Szimeonov Barbara