Az árnyak hazatérése, avagy Porosenko ülni fog?

2019. május 22., 19:27 , 956. szám

Az elmúlt napokban két olyan ukrán politikai-gazdasági szereplő is hazatért kényszerű külföldi száműzetéséből, akiket az elnökválasztás előtt még hezitálás nélkül letartóztattak volna az ukrán hatóságok, de legalábbis számíthattak volna a bűnüldöző szervek kevéssé megtisztelő érdeklődésére. Ráadásul mindketten még Volodimir Zelenszkij elnök beiktatása előtt léptek ukrán földre, mintha csak be akarták volna bizonyítani, hogy Porosenko elnök hatalma a múlté, következik rendszerének lebontása.

Az egyik nagy hazatérő Ihor Kolomojszkij, aki 2017 nyarán hagyta el az országot, és Svájcban, majd az utóbbi időben Izraelben tengette mindennapjait. Az elmúlt hónapokban rendre úgy igyekeztek őt beállítani, mint azt az oligarchát, aki Volodimir Zelenszkij mögött áll, holott az új államfő váltig állítja, nincs több közük egymáshoz Kolomojszkijjal, mint hogy az oligarcha többségi tulajdonában lévő 1+1 tévécsatornán futnak show-műsorai a televízióval kötött szerződések alapján.

Az MTI emlékeztet, Petro Porosenko 2014-es elnökké választása után nevezte ki Kolomojszkijt Dnyipropetrovszk megye kormányzójává, de később összekülönböztek, főként üzleti ügyeken. Végül két, Kolomojszkij érdekszférájába tartozó állami olajvállalat irányítása körüli vita ahhoz vezetett, hogy Porosenko 2015-ben menesztette őt a kormányzói posztról. Majd a kormány 2016 végén államosította a PrivatBankot, amelynek főrészvényese Kolomojszkij volt, ezután az oligarcha végleg Porosenko esküdt ellenségévé vált. Idén április közepén viszont egy kijevi bíróság kimondta, hogy a PrivatBank államosítása jogellenes volt. A döntés még nem jogerős, a kormány fellebbezést nyújtott be, de ennek most már aligha van jelentősége.

Az UNIAN beszámolója szerint az ország egyik leggazdagabb üzletembere múlt csütörtökön éjjel, a Privat cégcsoport egy magángépén érkezett meg a kelet-ukrajnai Dnyipro városába. A Szhemi című oknyomozó műsor újságíróinak információi szerint vele együtt utazott a gépen Andrij Sipko, az Újjászületés nevű párt parlamenti képviselője és Tyimur Mindics, Zelenszkij humortársulatának, a Kvartal 95 stúdió társtulajdonosa, akivel állítólag Kolomojszkijnak közös üzleti érdekeltségeik vannak a médiaszférában.

Néhány hete Kolomojszkij egy sajtónyilatkozatában már jelezte, hogy Zeleneszkij beiktatására hazatér Ukrajnába, senki nem hitte azonban, hogy erre még az elnök eskütétele előtt sor kerül. A rossz nyelvek persze mindjárt több elmélettel is előálltak arra vonatkozólag, mi kényszeríthette rá az ukrán nábobot az idő előtt hazatérésre. Az egyik, hogy meg akarja óvni Zelenszkijt a most leköszönő hatalom kísértő szirénjeitől, például a Népi Front (Народний фронт) párttól, amely máris felajánlotta szolgálatait az új elnöknek – természetesen nem ingyen és bérmentve. A másik, hogy – a sajtóból ítélve – bizonyos ukrán érdekeltségű washingtoni üzleti-politikai körök az elmúlt napokban arról próbálták meggyőzni Ukrajna új vezetőjét, az Egyesült Államokkal való együttműködés érdekében szakítson a „bűnöző oligarchákkal”. Arról nem is szólva, hogy a napokban elkezdődött Zelenszkij elnök számára a kinevezések időszaka, hiszen új vezetőkre van szükség a külügy, a legfőbb ügyészség, az SZBU, a rendőrség és a védelmi tárca élén. Mikor legyen az események középpontjában egy érdekelt üzletember, ha nem ilyenkor?! Annál is inkább, mivel hamarosan eldőlhet a PrivatBank és a volt elnök, Petro Porosenko sorsa is. Gondolhatjuk, hogy Kolomojszkijnak lehet elszámolnivalója a leköszönt elnökkel.

A másik nagy hazatérő – a politikai paletta ellentétes szegletéből – Andrij Portnov, Viktor Janukovics szökött államfő elnöki adminisztrációjának egykori helyettes vezetője, aki mintegy öt év után múlt vasárnap lépett ismét ukrán földre.

„Barátaim, több mint öt évig nem voltam az országomban. És ma biztos jelet szeretnék küldeni emberek ezreinek, akik elhagyták Ukrajnát: ideje visszatérni” – idézi Portnov Telegram-csatornáját a Korreszpondent.net, s talán nem egészen véletlen ez a „hazahívogatás”. Sokan ugyanis afféle tesztnek tekintik Janukovics közeli munkatársának hazaérkezését. Portnovról köztudott, hogy távozása után több eljárást is indítottak ellene az ukrajnai hatóságok, megvádolták például a 2013–2014-es Majdan-sortüzek szervezésével is, ám egyik ügy sem jutott bírósági szakaszba. Az európai hatóságok ukrán kérésre többször is szankciós listára tették a politikust, utóbb azonban mindannyiszor visszavonták az intézkedést, miután ukrán részről nem tudták bizonyítani annak jogosságát. Legutóbb azzal gyanúsították meg, hogy köze lehetett a Krím orosz megszállásához – kevés sikerrel. Egyes vélemények szerint, ha most az ukrán bűnüldöző szervek nem rohanják le Portnovot, az jelzés lehet Janukovics környezete számára, hogy eljött a hazatérés és a revans ideje.

Ráadásul Portnovnak esze ágában sincs meghúzni magát: gyakorlatilag az első ukrán földön adott interjújában, a strana.ua-nak nyilatkozva egyértelművé tette, célja felelősségre vonni Petro Porosenkót és környezetét az általuk elkövetett állítólagos bűncselekményekért. Porosenko felelősségre vonandó környezete nem akárkikből áll: Olekszij Filatov, az elnöki adminisztrációnak a napokban felmentett első helyettese, Szerhij Pasinszkij, a parlament nemzetbiztonsági és védelmi bizottságának elnöke, Makszim Burbak, a kisebbik kormánypárt, a Népi Front frakcióvezetője stb.

Az első fecskék tehát megérkeztek, s várható, hogy rövidesen a többi „vándormadár” is útra kel hazafelé – hacsak Volodimir Zelenszkij elnök másként nem dönt.

(zzz)