A birsalma termesztése VIII.

2019. május 22., 09:18 , 956. szám

Miért félünk belevágni a birstermesztésbe? Elsősorban azért, mert keveset tudunk a termesztéstechnológiáról, másodsorban a növényvédelem terén is akadnak hiányosságok. Előző írásainkban részletesen foglalkoztunk a termesztéstechnológiával. Ez alkalommal a növényvédelmi kezelésekhez szeretnénk javaslatokat, útmutatást adni.

A birs esetében szükség van rendszeres, indokolt növényvédelmi kezelésekre. A birstermelők a gombás betegségek közül a moníliás gyümölcsrothadás, a lisztharmat és a fabreás foltosság megjelenésére számíthatnak. Virágzáskori esős, hűvösebb időben a tűzelhalás végezhet nagy pusztítást. Emellett a rovarok közül a sodrómolyok, almamolyok, aknázó-molyok ellen kell fokozottan védekeznünk.

Vegyük sorra a növényvédelmi kezelések ajánlott időpontjait! A példaként felhozott közismert (leggyakrabban használt) növényvédelmi készítmények természetesen az azonos hatóanyagú szerek bármelyikével pótolhatók.

1. Rügypattanás időpontja – lemosó permetezés szükséges Vegasol készítménnyel, melynek réz, kén, és növényi olaj hatóanyagaival megfelelően védekezhetünk a monília, lisztharmat és az áttelelő rovarkártevők ellen.

2. Zöldbimbós állapotban – ajánlott réztartalmú készítmény használata, vagy az előzőekben ismertetett komplex védekezés megismétlése.

3. Virágzás előtt – fontos a méhkímélő készítmények használata. Ebben a stádiumban már megjelenhetnek különbféle molyok, bimbólukasztók, melyek ellen pl. Mospilan, vagy Calypso szerekkel védekezhetünk. A tűzelhalás megjelenésére ugyancsak számítanunk kell ilyenkor, ezért ajánlott réz hatóanyag alkalmazása is, mely a gombás fertőzéseket szintén jelentősen gyéríti.

4. Virágzás idején – kifejezetten fontos a növényvédelmi kezelés, elsősorban a lisztharmat és a moníliás fertőzések ellen, Score vagy Topsin M + Topáz készítménnyel. S ha már permetezünk, a méhkímélő rovarölő készítményt (Mospilan, Calypso) se hagyjuk ki.

5. Sziromhullás után – az előző kezelést szükséges megismételni.

6. Gyümölcsök megjelenésekor, „borsószem nagyságnál” – főként a rovarkártételtől (molyok, levéltetvek) kell tartanunk, ezért fontos az ellenük való védekezés, pl. Ditizon vagy Mavrik, Aktara készítményekkel. Az intenzív gyümölcsnövekedés időszakában atkakártételre is számíthatunk, így javasolt az Ortus, Envidor vagy Nissorun alkalmazása. Ebben a stádiumban főként kontakt gombaölők használata javasolt, mint amilyenek például a Стірокап, vagy a rézkészítmények.

7. Június–augusztus hónapokban, az intenzív növekedés időszakában – növényvédelmi kezeléseket csak indokolt esetben végezzünk. Általánosságban elmondható, hogy havonta egy-két növényvédelmi kezelés szükséges, főként esős nyár esetén. E növényvédelmi kezelésekkor igyekezzünk rovarölőt (Mavrik, Dimilin, Aktara, Calypso, Mospilan stb.) és felszívódó gombaölőt (Scor, Topsin M, Delan, Dithane stb.) használni. A kontakt gombaölő készítmények (Стірокап, Kaptán, réz hatóanyag) használata esetén tartsuk szemelőt, hogy a kezeléseket 7-10 naponta ismételni kell. Esetleges atkakártétel megjelenésekor a fentebb említett atkaölők használata javasolt.

8. Gyümölcséréskor – szeptemberben már semmiképpen ne használjunk felszívódó készítményeket, főként kontakt gombaölő szerre (Kaptán, Bravo, Amistar stb.) lesz szükségünk a varasodás ellen. Az esetleges rovarkártétel ellen Decis, Sherpa stb. használata javasolt.

9. Gyümölcsszüret után – fontos a rovarkártevők és a monília, továbbá a varasodás ellen védekeznünk, legalább egyszer. Erre a célra hosszú hatásidejű készítményeket, illetve réz hatóanyagot használjunk.

A felsorolt, aránylag nagyszámú permetezés minden bizonnyal szokatlanul hat, esetenként feleslegesnek is tűnhet. A gyakori és súlyos károsodások, illetve az ebből eredő panaszok azonban másképpen nem szüntethetők-előzhetők meg. Ez a biztonságos gyümölcstermesztés elengedhetetlen része.

A növényvédelmi kezelések mellett fontos a folyamatos lomb­trágyázás. Virágzás előtt bór hatóanyag, virágzáskor főként kalcium és foszfor kijuttatása ajánlott, míg virágzás után ismételten kalciumra van szükség. A gyümölcsnövekedés idején a folyamatos kalcium-utánpótlás, illetve havonta egy alkalommal cink hatóanyag kijuttatása javasolt. A gyümölcshullás után egyszer ismételten bór, és cink hatóanyagra van szükség.

Molnár Ádám