Hány nyelven beszél a rendőr?

2019. május 27., 10:23 , 956. szám

„Ha megállít a rendőr és nem beszélem megfelelően az államnyelvet, hagyatkozhatom a világnyelvre (angol)? Köteles a rendőr legalább egy világnyelvet beszélni?”

– Sajnos, Ukrajnában nem kötelezi jogszabály a rendőröket arra, hogy az ukránon kívül bármilyen más nyelvet beszéljenek. A lakossági kérelmek, folyamodványok rendőrségi elbírálását szabályozó rendelkezés (Порядок розгляду звернень та організації проведення особистого прийому громадян в органах та підрозділах Національної поліції України) 7. pontja például úgy fogalmaz, hogy a polgároknak joguk van ukrán vagy más, a felek számára elfogadható nyelven kapcsolatba lépni a rendőrségi szervekkel (egységekkel). Vagyis minden attól függ, beszél-e nyelveket az adott rendőr vagy sem.

Kijevben és a nagyvárosokban tapasztalható a törekvés arra, hogy a járőrrendőrség tagjai legalább alapszinten beszéljenek angolul, az országos helyzet azonban még nem ennyire biztató. A hírekből ítélve 2019-től kötelezni szeretnék az állami tisztségeket betöltőket az angol nyelv ismeretére, ám arról nem szólnak a beszámolók, mennyiben vonatkozik ez a rendőrség munkatársaira – ha ugyan vonatkozik egyáltalán.

hk