Beregszászi városnapok

2019. május 28., 20:20 , 957. szám

Számos színes, szórakoztató program várta idén a beregszásziakat és a Vérke-parti városba ellátogatókat az elmúlt hétvégén. A városnapi rendezvénysorozattal ünnepelték Beregszász megalapításának 956. évfordulóját, amiről 2001 óta minden májusban megemlékeznek, akkortól lett ugyanis járási jogú város a kárpátaljai magyarság központjának számító Beregszász.

A Beregszászi Városi Tanács és a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet által megszervezett programsorozat május 24-én, pénteken indult.

A városnapok ünnepélyes megnyitóján ott voltak a város magyarországi, felvidéki, erdélyi és hazai testvértelepüléseinek küldöttségei, Bacskai József, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának helyettes államtitkára, Bocskor Andrea, az Európai Parlament képviselője, valamint kárpátaljai közéletünk számos vezetője.

Babják Zoltán polgármester ukrán és magyar nyelven elmondott beszédében a vendégek köszöntése mellett kiemelte: „Ha kalap lenne a fejemen, most megemelném, így tisztelegve azok előtt, akik a nagy kísértés ellenére itt, szülőföldünkön dolgoznak, teremtenek munkahelyeket, vagy őrzik meg azokat. Köszönöm, hogy igazi lokálpatriótákként városunk javát tartják szem előtt. Azoknak pedig, akik elvándoroltak, de hazalátogattak Beregszász születésnapjára, vagy más módon követik az eseményeket, azt üzenem: bízom a pozitív változásokban, abban, hogy visszajönnek, mert várjuk haza őket. Nem hagyhatjuk el a talpalatnyi földet, ami a mi szülőföldünk.”

Tarlós István, Budapest főpolgármestere – aki előző nap egy Budapest Önkormányzatának támogatásával felépített játszóteret avatott Beregszászban Babják Zoltánnal és Borbély Lénárddal, Budapest XXI. kerületének, Csepelnek a polgármesterével – ünnepi beszédében elmondta, hogy 2017-ben kötött testvérvárosi megállapodást a magyar főváros és Beregszász. A főpolgármester hangsúlyozta: „Budapest Főváros Önkormányzata szakmai segítséget is igyekszik nyújtani Beregszásznak a városüzemeltetés különböző területein, együttműködést kezdeményezünk a kulturális élet, a kulturális örökség, valamint a turizmus fejlesztése terén egy­aránt. Szeretnénk kiemelten kezelni az ifjúsági, a szociális és a sportkapcsolatokat.” Kiemelte a magyar Nemzeti Színház és a beregszászi színház együttműködését és az ennek keretében megszervezett magyar nyelvű színészképzést.

Bocskor Andrea, az Európai Parlament kárpátaljai képviselője szülővárosa születésnapján a keresztény európai értékek megmentésének fontosságát hangsúlyozta, hogy az utánunk jövő nemzedék számára megőrizhessük azt az Európát, amely különleges értéket képvisel a világban.

Brenzovics László parlamenti képviselő, a KMKSZ elnöke köszöntőbeszédében megjegyezte, hogy szemmel látható fejlődés tapasztalható Beregszászban, amiért köszönetet mondott a város és a főiskola vezetőinek, valamint az anyaországi támogatóknak. Elmondta, a város jövője szempontjából fontos, hogy megőrizzük a békét, az egyetértést ebben a soknemzetiségű, sokvallású városban. A másik pedig, hogy tovább fejlesszük, szépítsük Beregszászt, minél élhetőbb hellyé téve a nagy múltú várost.

Ivan Baloga, Beregszász parlamenti képviselője hosszú évek után ismét ellátogatott a városba, elmondta, hogy nem mindig a legkedvesebb gyermeke ennek az országnak ez a város. Gyakran megkérdezik tőle Kijevben: „Beregszász magyar város, vagy ukrán?” Ő pedig azt szokta válaszolni: „Beregszász európai város.” Kifejtette, hogy Beregszász fejlődése Magyarország anyagi támogatásának köszönhető, amiért köszönetet mondott a magyar kormánynak és a testvértelepülések vezetőinek. Végül bejelentette, hogy az ukrán kormánynak és a Kárpátaljai Megyei Tanácsnak köszönhetően megújulhat a város főutcája, a jelenleg meglehetősen nehezen járható Munkácsi utca. Végül egy kárpátaljai festőművész nagy méretű festményét adta át ajándékba Babják Zoltán polgármesternek, amely reményei szerint a polgármesteri hivatal falát díszíti majd.

Köszöntötte még a megnyitóünnepség résztvevőit Zubánics László, az UMDSZ elnöke és Orosz Ildikó megyei képviselő, a Rákóczi-főiskola rektora, aki bejelentette, hogy fiatalok, diákok hamarosan felidézik azt a dicső történelmi eseményt, amikor 1703-ban Beregszász piacterén kibontották Rákóczi zászlaját. Azt ünneplik egész estig, amikor is tűzijátékkal igyekeznek majd elkergetni a fellegeket.

A városnap keretében a hagyományos utcai kirakodóvásár mellett kézművesek mutatták be mesterségük fogásait, amelyeket bárki kipróbálhatott. Felvonultak a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola mazsorettjei és fúvószenekara. Volt utcai táncház, koncertet adott a Margaret Island és a Brandy Band együttes, valamint népszerű ukrán előadók. Barátságos labdarúgó-mérkőzések, asztalitenisz-verseny, streetball-kupa, birkózóbajnokság és sakkverseny is várta az érdeklődőket.

Az előzetes beharangozás ellenére a város központjában lévő Budapest park felújítása még nem fejeződött be, így a városnapok keretében nem tudták felavatni II. Rákóczi Ferenc lovas szobrát, amelyre egy későbbi időpontban kerül majd sor.

Badó Zsolt