Mesemondó verseny Ungváron

2019. május 28., 17:28 , 957. szám

Benedek Elek születésének 160. évfordulója alkalmából Az égig érő fa címmel hirdetett mesemondó versenyt Magyarország Ungvári Főkonzulátusa.

Május 23-án, csütörtökön az Ungvári Gyermek Művészeti Iskola nagytermében megrendezett versenyen elsőként Kuti László, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának első beosztott konzulja köszöntötte az Ungvári és a Munkácsi járás 13 különböző magyar iskolájából érkezett felkészítő tanárokat és tanítványaikat.

– 160 évvel ezelőtt Erdélyben született egy úriember, Benedek Elek, aki egész életét úgy élte le, hogy a gyerekekkel foglalkozott, és nekik akart olyan értékeket teremteni, amelyek hosszú ideig elkíséri őket. Neki köszönhetjük az elmúlt időszak magyar gyermekirodalmának színe-javát – emelte ki az anyaországi diplomata és elmondta, bármivel is foglalkozott Bendek Elek élete során, mindig a gyerekek álltak a figyelme középpontjában. – Amikor Budapesten volt parlamenti képviselő, nem a politikáról, a gazdaságról, a háborúról beszélt, hanem mindig azt hangoztatta, hogyan kell a gyermekek számára készülő könyveket kiadni, és mindenki figyelmét felhívta ennek jelentőségére.

A rendezvénynek otthont adó művészeti iskola igazgatója, Hromova Natália elmondta, nagy megtiszteltetés a tanintézményük számára, hogy ott bonyolítják le ezt a versenyt.

– A mi tanulóink is hozzájárultak a mai nap színvonalának az emeléséhez: meghallgatták Benedek Elek meséit és a hatásuk alatt 30 festőművészeti szakos növendékünk gyönyörű rajzokat készített. Az alkotások a terem és a folyosó falait díszítik, – jegyezte meg az igazgatónő.

Pálóczi Viktória, a főkonzulátus kultúrasszisztense bemutatta a zsűrit – Zékány Krisztina, az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatási–Tudományos Intézet Magyar Fi­lológiai Tanszékének vezetője, Györke Magdolna docens és Fülöp Andrea konzul –, majd ábécésorrendben színpadra szólította a két korcsoport közel 50 versenyzőjét. Ezután mintha megállt volna az idő: mindenki elvarázsolva hallgatta a szebbnél szebb meséket. A zsűri különböző szempontok alapján értékelte a gyerekeket, figyelembe véve a meseválasztást, a színpadi megjelenést, az előadói tehetséget stb. De mint minden mesének, a versenynek is vége lett.

Györke Magdolna összefoglalta a hallottakat. Kiemelte, hogy a megmérettetésen a mesemondás legjobbjai vettek részt, akik készültek, hogy szebbé tegyék ezt a napot, megtanulták, értelmezték és elhozták a szép meséket. Tudtak játszani a hanggal, a hangmagassággal, a párbeszédes részeket is értelmezték.

– Méltó tisztelgés ez Benedek Elek emléke előtt, akinek idén kettős évfordulója van: 160 éve született és 90 éve halt meg. A „nagy mesemondót” 1929. augusztus 17-én, levélírás közben végzetes agyvérzés érte. Utolsó leírt mondata, a „Fő, hogy dolgozzanak” azóta szállóigévé vált. Ezen a versenyen is mindenki dolgozott. Természetesen nem vagytok egyformák, de a magatok értelmezésében átadtátok a mesét. Dolgoztak a felkészítő tanárok. Dolgoztunk mi is, akik meghallgattuk és próbáltunk azonosulni vele – zárta gondolatait.

Végül következett az eredményhirdetés:

1–4. osztályosok kategóriájában Demeter Hanna, a Szernyei Általános Iskola tanulója a Bolond Istók című mesével nyert. Rohovej Dzsenifer, az Ungvári Magyar Tannyelvű Elemi Iskola és Drugeth Gimnázium tanulója A bújdosó macska c. mesével a 2. helyen, Patai Sándor, a Derceni Középiskola tanulója A három kívánság c. mesével a 3. helyen végzett.

Az 5–9. osztályosok kategóriájában Kotyik Botond, a Nagydobronyi Középiskola tanulója Kolontos Palkó című mesével szerezte meg az első helyet. Béres Lilla Eleonóra, a Szernyei Általános Iskola tanulója Az okos Zsuzsi c. mesével a 2. helyen, Misák Jázmin, a Csongori Általános Iskola tanulója a Szemet szemért c. mesével a 3. helyen végzett.

Rehó Viktória