Ítéletre várnak Krakkóban a KMKSZ-székház első felgyújtásának elkövetői

2019. május 29., 19:48 , 957. szám

Bírósági szakaszban van a KMKSZ ungvári székháza ellen elkövetett első, 2018. február 4-én történt gyújtogatás lengyel elkövetőinek bűnvádi ügye. Lengyelországi bírósági forrásokból megtudtuk, hogy a Varsói Államügyészség szervezett bűnözés és korrupció elleni mazóviai területi főosztálya 2018. február 16-án kezdett nyomozásba a Belbiztonsági Ügynökség vezetőjének jelentése alapján. A jelentés azt gyanította, hogy lengyel állampolgárok bűncselekményt követtek el 2018. február 4-én Ungváron, Kárpátalja megyében. Pontosabban, kísérletet tettek a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség irodájának felgyújtására. A jelentésből kiderül, hogy a tüzet az épületre dobott Molotov-koktél, benzinnel átitatott szövetnek az ablakpárkányon történő elhelyezése és benzin locsolása okozta. A jelentésből az is kiderül, hogy az adott bűncselekményt két lengyel állampolgár, Adrian Marglewski és Tomasz Szimkowiak követte el.

Adrian Marglewskit 2018. február 22-én vették őrizetbe. Még aznap megvádolták a bűncselekmény elkövetésével.

Adrian Marglewski beismerte a bűncselekmény elkövetését, és közölte, hogy együtt kíván működni a nyomozással a Büntetőtörvénykönyv 60. cikkelyének megfelelően. Vallomást tett, amelyben részletekbe menően ismertette a bűncselekményt, amit Tomasz Szimkowiakkal közösen követett el. Azt is közölte, hogy Tomasz Szimkowiakkal együtt Michal Prokopovicz megbízásából cselekedtek. A bemutatott fényképeken azonosította Tomasz Szimkowiakot és Michal Prokopoviczot. Egyébként ugyanazon a napon őrizetbe vették Tomasz Szimkowiakot és Michal Prokopoviczot is.

A vádlottak által elkövetett bűncselekmény annak köszönhetően, hogy a KMKSZ épülete nem gyulladt meg, vagyis az elkövetés nem eredményezett tüzet, nagy értékű kár gyújtogatás általi okozására irányuló kísérletnek minősül.

A. Marglewski és T. Szimkowiak vádlottak 2018. február 4-én közösen láttak hozzá a bűncselekmény elkövetéséhez a szerepek és feladatok előre meghatározott megosztásának megfelelően. A. Marglewski horogkeresztet és a 88-as számot festette az épület falára, majd Molotov-koktélt dobott az épületre. T. Szimkowiak az egészet az M. Prokopovicztól kapott mobiltelefonnal felvette. Ezt követően A. Marglewski egy benzinnel átitatott dzsekit tett az ablakba és meggyújtotta, benzint locsolva rá azzal a szándékkal, hogy tüzet okozzon az épületben, miközben T. Szimkowiak ezt ugyancsak videóra vette.

Lengyelországi forrásaink szerint 2018. november 6-án befejeződött a nyomozás Adrian Marglewski és Tomasz Szimkowiak, valamint más személyek ügyében, akiket a lengyel Büntetőtörvénykönyv alapján bűncselekmények elkövetésével gyanúsítanak. A vádiratot az ügy aktáival átadták a Krakkó-Podgorze-i Járási Bíróságnak.

A Krakkó-Podgorze-i Járási Bíróság 2019. március 13-án megszüntette Michal Prokopovicz vádlott ideiglenes őrizetben tartását. Az ügy bírósági vizsgálata jelenleg is tart.

(Kárpátalja)