Kárpátaljai körúton az erdélyi táncházzenészek

2019. május 29., 10:25 , 957. szám

Május 23–25. között kárpátaljai turnéra érkeztek az erdélyi táncházzenészek. A muzsikusok körútjuk során Ungváron, Nagydobronyban és Visken a folkkocsmaprogram keretében adtak koncertet és muzsikáltak táncházat.

A héttagú zenekar Erdély több részéből verbuválódott össze, s tagjai közel 800 km-t utaztak, hogy bemutassák vidékünk lakosainak a jellegzetes erdélyi magyar népzenei örökséget. A zenekar első útja az ungvári Váralja kávézóban megrendezett folkkocsmaprogramra vezetett.

Az est folyamán Váradi Enikő, a folkkocsmaprogram és a turné szervezője köszöntötte az egybegyűlteket, aki örvendetesnek nevezte, hogy a kárpátaljai táncházmozgalmi világban immáron erdélyi táncházzenészek is bemutatkozhatnak. „Az, hogy az elkövetkező három napban erdélyi muzsikától lesz hangos Kárpátalja egy-egy települése, és a táncházak során erdélyi táncokkal ismerkednek a résztvevők, arról tanúskodik, hogy egy újabb szintre lépett vidékünk táncházmozgalma, amelyben a jól megszokott felső-Tisza-vidéki táncok mellett a közönség befogadóvá és érdeklődővé vált a tőlünk több száz kilométerre élő magyarok népzenei örökségére.”

Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének (UKSZ) elnöke köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a kiemelkedő zenészek ellátogattak Kárpátaljára, bemutatva sokszínű zenei kultúrájukat. Az elnök szerint fontos, hogy a régiók között átjárás legyen, és mélyüljenek a magyar–magyar kapcsolatok.

A zenészcsapat vezetője, Molnár Szabolcs prímás elmondta: régi vágyuk volt, hogy ellátogassanak Kárpátaljára. Izgatottan várták a turnét, hiszen először járnak Kárpátalján. Kiemelte, hogy látogatásuk célja nemcsak a koncert és táncházak muzsikálása, hanem szeretnének élő kapcsolatot teremteni a helyi kárpátaljai táncházi zenészekkel.

A köszöntéseket követően felcsendültek az erdélyi népzenei gyöngyszemek, többek között széki, szászcsávási, kalotaszegi, palatkai, felcsíki és moldvai dallamok. A koncert után minden helyszínen táncház következett, melyet a Kárpátalja Néptáncegyüttes táncosai vezettek. A táncházak között jó hangulatú örömzenélés is kerekedett egy-egy helyszínen vidékünk táncházzenészeivel közösen. Az esemény iránt mindhárom helyszínen teltházas volt az érdeklődés.

A folkkocsmaprogram és a turné szervezője a Sodró együttes, az ungvári és a nagydobronyi helyszínek társszervezője a KMKSZ UKSZ volt, a teljes körút szakmai partnere a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltsége volt. A turné támogatója az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Csoóri Sándor-alapja.

Kővári Edina