Sodró lendület Manchesterben

2019. május 29., 11:42 , 957. szám

Harmadik alkalommal szerveztek nagyszabású magyar kulturális fesztivált a Manchester szívében található Albert téren. A május 24–26. között megrendezett eseményen az érdeklődők megismerkedhettek a magyar népzenével, néptánccal, gasztronómiával és kézművességgel.

A háromnapos fesztivál alkalmával minden nap zsúfolásig megtelt a programnak helyet adó Albert tér, amely a város központjában található. Az esemény alkalmával az érdeklődők népzenei, néptáncos, valamint különböző zenei és művészeti műfajt képviselő zenekarok, együttesek, művészek műsorait láthatták.

Az erdélyi származású Ördög Ottília, a program főszervezője közel harminc éve él Manchesterben, a fesztivál szervezésével a célja az volt, hogy minél többet mutassanak be az erdélyi vidék kultúrájából. „Manchestert a legnemzetközibb városnak tartják, szeretnénk, ha más országok is példát vennének a városról, hogy itt milyen befogadóak és érdeklődőek a helyiek más európai országok kultúrái iránt. A Góbéfest ötlete pedig onnan származik, hogy sokszor feltették a helyiek a kérdést, hogy Drakula leszármazottai vagyunk-e. Gyakorlatilag ennyit kötöttek Erdélyhez, mi szerettük volna nekik megmutatni, hogy Erdélyhez nemcsak a Drakula-kultusz köthető, hanem ennél sokkal szélesebb és tágabb az erdélyi kultúra. Azonban ez egy nyugati fesztivál, és szeretnénk bemutatni a kulturális hasonlóságokat is, ezért írek, bolgárok és angliai művészek is fellépnek ezen a fesztiválon” – fogalmazott a főszervező.

Az évek során azonban a fesztivál nemcsak erdélyi magyar fellépőkkel, de anyaországi és a határon túli régiók művészeivel is bővült. Idén első alkalommal Kárpátalja is bemutatkozott a manchesteri közönség előtt. Vidékünk kulturális „nagykövete” a méltán ismert és elismert, fiatalokból álló, lendületes formáció, a Sodró népzenei együttes volt. A zenekar nagykoncertjére május 24-én került sor, amely során közel egyórás műsorban Kárpátalja színes népzenei és néptáncvilágát igyekeztek bemutatni, így a magyar népzene mellett zsidó, szlovák és ruszin muzsika is felcsendült. Váradi Enikő, az együttes művészeti vezetője elmondta: „Nagy öröm számunkra megtapasztalni azt, hogy mennyire nyitottak az angolok a magyar népzenei és néptánckultura iránt. Az pedig maga a csoda, hogy több ezer kilométerre Magyarországtól ilyen fantasztikus fesztivált szerveznek, ahol a magyar kultúra élő és ható.”

 A téren az előadások mellett workshopokat, táncházat, kézműves vásárt, gasztrofesztivált is tartottak. A városban jelentős a magyar diaszpóraközösség is, közel 30 000 magyar él Manchesterben. Az elmúlt évek során az ott élő közösségnek is kialakult hagyományőrző együttese, amely szintén fellépett a fesztiválon.

A program fellépői között volt a Maros Művészegyüttes, a Selfish Murphy, a Bohemian Betyárs, Dancs Annamari és Péter Laki, Joe Keegan, Bence Krajcsó.

A program támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. volt.

ev