Első olvasatban elfogadták a középfokú oktatást szabályozó törvényt

A távozó parlament bosszúja

2019. május 30., 16:13 , 958. szám

Május 30-án az ukrán parlamentben meglepő módon beterjesztették és el is fogadták a középfokú oktatást szabályozó törvényt. Az egyébként előkészületben lévő új jogszabályról és elfogadásának körülményeiről Brenzovics László parlamenti képviselőt, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökét kérdeztük.

– „Tízszer vagy tizenötször tették újra meg újra szavazásra, teljesen házszabályellenesen. Végül pedig ezt a rendkívül fontos jogszabályt vita nélkül elfogadták a Legfelső Tanácsban, ki se tudtuk fejteni a véleményünket a törvénytervezettel kapcsolatban. Ami azt jelenti, hogy első olvasatban elfogadásra került egy olyan törvény, amely tulajdonképpen részletekbe menően rögzíti azt a diszkriminációt és jogfosztást, melyet már az oktatási kerettörvény 7. cikkelyében is megfogalmaztak. Az új jogszabály értelmében tulajdonképpen a kisebbségi nyelvű iskolák megszűnnek Ukrajnában.

Megpróbálunk módosító indítványokat benyújtani. Mindenesetre nagyon furcsa, és egyáltalán nem elegáns, hogy egy olyan parlament, amelytől már Ukrajna lakossága az elnökválasztás során megvonta a bizalmat, most az ország jövője szempontjából ilyen fontos törvényeket fogad el a választási kampányban. Jobb helyeken a parlamentet a választási időszakban szabadságra küldik.”

dózsa