IMF: A választások után folytatnák az együttműködést

2019. május 31., 12:34

Befejezte ukrajnai látogatását a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Ron van Rooden vezette küldöttsége, a pénzintézet szakértői a parlamenti választások után készek visszatérni Kijevbe a megbeszélések folytatására – jelentette az Ekonomicsna Pravda a misszióvezető hivatalos nyilatkozatát ismertetve.

„Az IMF szakértőinek csapata nagyon gyümölcsöző vitákat folytatott Ukrajna kormányzatával, köztük Zelenszkij elnökkel az Ukrajna és az IMF közötti készenléti program felülvizsgálatáról. Az IMF szakértői következtetéseket vonhattak le a fiskális és monetáris politika realisztikusságáról” – írta a látogatást értékelve van Rooden.

A dokumentum egyben rámutat, a küldöttség kijevi útja kapcsán született nyilatkozatok az IMF szakértőinek előzetes véleményét tükrözik, s nem feltétlenül esnek egybe a Nemzetközi Valutaalap igazgatótanácsának álláspontjával.

Az Ekonomicsna Pavda emlékeztet, Ukrajna tavaly decemberben írt alá újabb, 14 hónapra szóló készenléti hitelmegállapodást az IMF-fel, melynek keretében Kijev több részletben 3,9 milliárd dollár hitelhez juthat. Az első, kétmilliárd dolláros részletet az IMF mindjárt a megállapodás aláírása után kiutalta az országnak. A program első felülvizsgálatára idén májusban került sor. Ennek eredményétől függ, számíthat-e Ukrajna a következő, várhatóan 1,3 milliárd dolláros hitelrészletre.

Előzetesen a JP Morgan elemzői arra a következtetésre jutottak, hogy az országban zajló választások miatt Ukrajna 2019-ben nem lesz képes teljesíteni a Nemzetközi Valutaalap feltételeit, s így nem juthat hozzá a következő hitelrészlethez.

Az IMF részéről korábban is jelezték, hogy a parlamenti választásokat és az új kormány megalakulását követően indulhat újra az együttműködés Ukrajnával.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)