Hrabár Natália kiállítása a Rákóczi-főiskolán

Agyag és papír

2019. június 1., 12:39 , 958. szám

Először láthatja a beregszászi közönség az ungvári Hrabár Natália keramikusművész grafikai munkáit és kerámiáit együtt egy tárlaton, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Gross Arnold kiállítótermében. A Révész Imre-társaság és a főiskola által szervezett kiállítást május 29-én nyitották meg ünnepélyesen.

Hrabár Natália 1992-től a Kárpátaljai Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának (RIT) tagja, 2004-től pedig Ukrajna Állami Képzőművészeti Szövetségének is, munkái megtalálhatóak ismert galériákban és magángyűjteményben egyaránt. Rendszeresen részt vesz külföldi és hazai művésztelepeken, volt már kiállítása többek között Magyarországon, Franciaországban, Szlovákiában, Svájcban, Németországban, Romániában. 2001-ben munkásságát elismerték a Boksay József és Erdélyi Béla Megyei Művészeti Díjjal, 2012-ben pedig első helyezést kapott a Poltavai Összukrajnai Keramikusok Kiállításán.

A művésznő munkáit leginkább absztrakt motívumok és formák, valamint természetes és földszínek jellemzik. Kulin Ágnes, a Kárpátaljai Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának (RIT) elnöke a kiállítás kapcsán írt gondolataiban a következőképen jellemezte a tárlatot: „…ókori kultúrák motívumai, ősi törzsi jelek és felületek jelennek meg a munkáiban. […] A hagyományokra alapozó út mellett viszont egy modern gondolkodás is megmutatkozik ezekben a munkákban. A stílus tekintetében az expresszív absztrakció és a lírai absztrakció fogalmak jutottak eszembe. Absztrakt, hiszen legtöbb esetben nonfiguratív a formai és grafikai jegyek használatában, és lírai, amit az érzelmekkel teli táji ábrázolás és a címadás is erősít.”

Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola rektora elmondta, hogy mindig csodálta, hogy egy „törékeny, fiatal lány”, mint amilyen Hrabár Natália, hogy vállalkozhat arra, hogy megbirkózzon az agyaggal, hisz annak megmunkálása embert próbáló feladat. A művésznő keze alól mégis könnyednek, szinte áttetszőnek tűnő dolgok kerülnek ki. De az az erő, amely a munkáiból árad, nem véletlen, hisz Natália tele van energiával, amire mindenütt felfigyelnek – hangsúlyozta a rektor asszony.

Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul a kerámiaművészet fontos ízlésformáló szerepét és a kiállított Hrabár Natália-kerámiák szépségét és egyediségét hangsúlyozta beszédében, kiemelve, hogy a tárlaton bemutatott kerámiákhoz társul egy hozzá illő grafikai mívesség, amelyek kiegészítik és nagyon jól konvergálnak a kerámia tárgyakkal.

Benkő György festőművész, nyugalmazott főiskolai tanár is elmondta a kiállítással kapcsolatos gondolatait: szerinte a háromdimenziós plasztikák és kerámiák a mediterrán világot idézik. A tárgyakat jellemző barnás, szürkés, enyhén vöröses színek Benkő György szerint nagyon választékosan összehangoltak, amelyek különlegessé teszik a tárlatot. Nagy meglepetést viszont a grafikák jelentenek, amelyek szervesen illeszkednek a kerámiák képi világához a festőművész tanár véleménye szerint.

Az ünnepélyes kiállításmegnyitót követő állófogadáson ifj. Hidi Endre szobrászművész mondott pohárköszöntőt.

A tárlat a beregszászi főiskola Gross Arnold termében munkanapokon mindenki számára megtekinthető.

Badó Zsolt