Idén Matl Péteré az MMA-nagydíj

2019. június 4., 13:30 , 958. szám

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) május 29-én tartotta meg évi első rendes közgyűlését a Pesti Vigadó dísztermében, ahol a szokásoknak megfelelően átadták a köztestület állandó díjait. 2019-ben az MMA Életműdíját Bodrogi Gyula színművész kapta. A díjazottat Vidnyánszky Attila színházi rendező, az MMA rendes tagja méltatta példaértékű életművéért, kiemelkedő munkásságáért.

Kiosztásra került az MMA Nagydíja is, melyet Matl Péter szobrászművész kapott kiemelkedő jelentőségű művészeti munkájáért. A Nagydíjat az elmúlt években olyan ismert művészek kapták, mint Csoóri Sándor vagy Törőcsik Mari, így nem kis elismerésnek örülhetünk tehát ezúttal kárpátaljai vonatkozásban. Matl Péter szobrászművésznek szinte a világ minden táján találhatók alkotásai: Magyarország több városában, Szlovákiában, Csehországban, Ausztriában, Svédországban, Franciaországban, Németországban, Japánban, Brazíliában és az USA-ban is. Legismertebb munkái a magyar honfoglalás millecentenáriumára emelt Vereckei Honfoglalási Emlékmű, az ópusztaszeri Nemzeti Összetartozás Emlékműve, a sztálini terror munkácsi áldozatainak állított alkotása – méltatta a művészt Jankovics Marcell, az MMA alelnöke, a Nemzet Művésze.

Matl Péter alapítója és elnöke a 2014-ben alakult Pro Arte Munkács művészeti civil szervezeteknek, melynek legfőbb célja, hogy Kárpátalja építészeti örökségét megőrizze, és tovább gazdagítsa alkotásokkal. Tagjai azon fáradoznak, hogy jelenlétükkel bizonyítsák, részesei az egyetemes magyar kultúrának.

Ez úton is gratulál és további sikereket kíván Matl Péternek a KMKSZ Elnöksége!

(JT/MMA hírek)