Keresztény értelmiségiek a magyarság megmaradásáért

A nemzeti összetartozás napja

2019. június 4., 16:58 , 958. szám

Zenés-irodalmi összeállítással méltatta a nemzeti összetartozás napját június 2-án a Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (BKÉSZ) a Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokházban.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Békésyné dr. Lukács Angéla, Magyarország beregszászi konzulja. Jakab Eleonóra, a BKÉSZ elnöke megnyitóbeszédében hangsúlyozta a keresztény értelmiségiek felelősségét a hit, az identitás, anyanyelvünk és kultúránk megőrzésében, ápolásában. Az elnök asszony megindító szavakkal beszélt a hazaszeretet és az áldozatvállalás fontosságáról is jelen körülményeink között.

Az ezt követő ünnepi műsorban hallhattuk többek között Szász Bence, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium végzős diákjának előadásában Babits Mihály Áldás a magyarra, Bonkaló Beáta, a Beregszászi 6. Számú Horváth Anna Általános Iskola diákjának előadásában Reményik Sándor Nagy magyar télben, valamint Sajó Sándor Magyar ének 1919-ben című költeményét. Juhász Fanni, a Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Középiskola tanulója csodálatosan adta elő az Ismerős Arcok Nélküled című dalát. A közel egyórás műsor gerincét a Krajnik Irén, a Magyar Kultúra Lovagja által vezetett Szent Kereszt Kórusnak az alkalomhoz illő műsorszámai képezték.

A rendezvény Békésyné dr. Lukács Angéla konzul asszony zárszavával ért véget, melyben hangsúlyozta minden generáció felelősségét a magyar nyelv és kultúra ápolásában. Elmondta, hogy a legnagyobb nemzetet összetartó erő a szeretet, melyet a magyar kormány ezen emléknap 2010-es kinyilvánításával tett teljessé.

A rendezvényt követő agapéhoz Zelenyák Gabriella cukrász-vállalkozó ajánlott fel egy szép és finom tortát. Az agapén Bárdos István, a BKÉSZ alelnöke mondott pohárköszöntőt, melyben megköszönte Magyarország Kormányának a felénk irányuló szeretet  megnyilvánulásának minden formáját.

M. E.