Balogh Sándor-tárlat nyílt Ungváron

2019. június 12., 14:24 , 960. szám

A pünkösdi ünnepeket követő kedden, június 11-én délután Balogh Sándor festőművész alkotásaiból nyílt tárlat Magyarország Ungvári Főkonzulátusán. A hőség ellenére sokan voltak kíváncsiak a hosszú ideje Ungváron élő művész festményeire, aki a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége (MÉKK) Munkácsy Mihály Képzőművészeti Egyesületének (MMKE) tagja.

Az időszakos kiállítást Fülöp Andrea konzul nyitotta meg. A megjelenteket köszöntve a konzul asszony kiemelte, a főkonzulátus aulájában megteremtették azt a hagyományt, hogy ott bemutatkozhatnak Kárpátalja képzőművészei. Majd átadta a szót Kuti László első beosztott konzulnak, aki az esemény házigazdájaként Buhajla József főkonzul nevében is üdvözölte a jelenlévőket és méltatta Balogh Sándor életművét.

– A főkonzulátus egyfajta missziót teljesít azzal, hogy kiállítási lehetőséget biztosít a legtehetségesebb helyi művészeknek. A mai nap azonban kiemelkedik a rendszeresen megrendezésre kerülő tárlatok sorából, mert most egy minden gyökerével Ungvárhoz kötődő festőművész mutatkozik be – jegyezte meg a diplomata.

Balogh Sándor az ungvári járási Nagygejőc szülöttje, és az életrajzi adatai szerint a katonai szolgálaton kívül huzamosabb időt nem is töltött Ungvártól távol. Egész élete során restaurátorként tevékenykedett, és szoros viszony fűzte a művészi alkotáshoz.

– Kifejezetten nagy öröm, hogy ő maga is alkot – emelte ki Kuti László, aki végezetül elárulta: néhány napja, mióta a festmények felkerültek a külképviseleten a falra, munkatársai sok időt szenteltek az ismerős tájakat ábrázoló alkotások megtekintésének.

Fuchs Andrea, az MMKE titkára köszöntőjében kiemelte: Balogh Sándor amellett, hogy rendszeresen részt vesz a társaság csoportos kiállításain, számos önálló tárlattal is büszkélkedhet. A művész, aki ifjú kora óta foglalkozik tájfestészettel, meghatározóan pasztellképeket fest. Alkotásait gazdag színvilág jellemzi. A most kiállított 23 akvarell és pasztell főként városképeket ábrázoló, különböző időszakokban és hangulatban készült alkotás. A tárlaton csendéletek és tájképek is szerepelnek. A nyugalmazott restaurátornak ez a nyolcadik egyéni kiállítása, melyből hármat Budapesten rendeztek.

– Örvendetes, hogy volt energiája, ereje és ihlete egy újabb tárlat megszervezéséhez. Az alkotásokon megörökített városképek, amelyek napjainkban olyan közelinek tűnnek, történelmi szempontból nagy szerepet játszanak az utókor számára. Ha megőrződnek, évtizedek, századok múlva sajátos történelemkönyvként fognak szolgálni.

Az est főszereplője, Balogh Sándor megjegyezte, hogy nem kíván sokat beszélni, mert a festményei ezt megteszik helyette. Köszönetet mondott a lehetőségért és viccesen megjegyezte, mivel jól mutatnak a képek ebben a világos teremben, 10-20 év múlva újra szívesen kiállítaná itt azokat.

– Igyekszem festegetni, szépet alkotni az embereknek, és a magam számára is élvezetes dolgokkal foglalkozom. A restaurálást persze nem felejtettem el, mert fontos nekem, és szeretem a fát is. Főleg fabútorokat restaurálok, de itt azokat nem lehet kiállítani – zárta gondolatait Balogh Sándor.

Egyébként két éve nagyon szép jubileumi kiállítást szerveztek a skanzenben a művész 70. születésnapja alkalmából. Fényképeken mutatta be a bútorokat restauráció előtt és után. Érdekes volt látni a különbséget, sokaknak tetszett.

A mostani tárlat június 11. és július 31. között tekinthető meg Magyarország Ungvári Főkonzulátusán.

Rehó Viktória