Közel kétszázhúsz ukrán gyermek nyaral idén is Magyarországon

2019. június 13., 17:09 , 960. szám

A magyar kormány 35 millió forintos támogatásából idén is folytatódik azon ukrán gyermekek nyári üdültetése, akiknek családtagjuk meghalt vagy részt vett a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban. Június 12-én indult útjára az idei első csapat Ukrajna négy megyéjének – Lemberg, Ivano-Frankivszk, Ternopil és Kárpátalja – gyermekeivel.

A csoport szerdán délelőtt indult el a Velencei-tóra, ahol különleges programokkal, kirándulásokkal, kultúreseményekkel várják a gyermekeket. Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul az utaztatás kapcsán elmondta: „Fontosnak tartjuk, hogy humanitárius okból segítsünk azoknak a gyermekeknek, akiknek családtagjai a harci cselekményekben részt vesznek vagy vettek Kelet-Ukrajnában. Ezek a gyerekek nagyobb odafigyelést igényelnek, ebben szeretne segíteni a magyar kormány. Az üdültetési program által Magyarország ápolni szeretné a kétoldalú kapcsolatépítést ukrán szomszédjával. Bízunk benne, hogy a kétoldalú diplomácia újra pozitív irányba lép.”

Az idei nyáron Ukrajnából 220 gyermek üdülhet összesen hat héten át Magyarországon. Irina Hrabarszka, a Tiszta Szív Jótékonysági Alapítvány (Благодійний Фонд Чисте Сердце) vezetője, a program helyi koordinátora elmondta, hogy nagyon sokat jelent a nehéz ukrajnai körülmények között ez a nyaralási lehetőség a fiatalok számára. „Ezeken a programokon kicsit kizökkenek a gyerekek az otthoni környezetükből, sok jó élményt szereznek, rálátásuk nyílik arra is, hogy hogyan élnek szomszédaik, új dolgokat tanulhatnak, amelyeket otthon is kamatoztathatnak” – mondta a koordinátor.

A gyerekek 30–40 fős turnusokban üdülnek a nyár folyamán, és a program minden alkalommal budapesti kirándulással zárul.

Váradi Enikő