Kárpátaljai néptáncegyüttesek seregszemléje Péterfalván

2019. június 19., 09:02

A Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltsége idén második alkalommal szervezte meg a kárpátaljai néptáncegyütteseket minősítő mentortalálkozóját. A program keretében közel 500 gyermek adott számot néptánctudásáról.

A kora délelőtt megrendezett esemény ünnepélyes megnyitóján Pál Katalin, a Hagyományok Háza Hálózat kirendeltségének vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, örömét fejezte ki amiatt, hogy évről évre egyre több együttes csatlakozik a hálózat mentorprogramjához. Kiemelte, hogy az elmúlt évek során látványos fejlődés indult el a kárpátaljai néptáncmozgalomban. A mentorprogrammal pedig céljuk, hogy segítsék az együtteseket a helyes szakmai úton való haladásban.

A Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltsége 2017 szeptemberében indította el a kárpátaljai néptáncegyüttesek szakmai fejlődését segítő mentorprogramot, amelynek ez évi befejezéseként június 15-én második alkalommal tartottak mentortalálkozót Tiszapéterfalván. A seregszemlén 23 gyermek és ifjúsági néptánccsoport vett részt, velük – az elmúlt év szeptembere óta, havi rendszerességgel – 17 anyaországi mentor foglalkozott.

Az idei évtől a rendezvényen egy öttagú szakmai zsűri értékelte a produkciókat, akik saját meglátásuk szerint mondtak véleményt a látottakról. A zsűri szempontjai között szerepelt a műsor néprajzi háttere, a viselet, a fellépők ének-zenei készsége, a koreográfiai megformálás, és természetesen a tánctudás. Az együttesek élőzenekaros kísérettel léptek fel, így a Kárpátalján működő 7 táncházi zenekar is bemutatkozhatott.

Az egész napos seregszemlén a gálát követően a szervezők bábszínházzal és táncházzal várták az ifjú táncosokat.

ev