Újra Vincze Lorántot választották a FUEN elnökévé

Tisztújító kongresszus Felvidéken

2019. június 19., 12:28 , 960. szám

Hetvenedik közgyűlését tartotta a felvidéki Dunaszerdahelyen és Pozsonyban az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN). A kisebbségi ernyőszervezetet 2015 óta Vincze Loránt erdélyi magyar politikus vezeti, aki újabb négy évre kapott bizalmat a küldöttektől.

A FUEN mostani közgyűlését eredetileg Ungvárra tervezték, de a szervezet elnöksége biztonsági szempontokat figyelembe véve, és tekintettel a rendkívül gyorsan változó ukrajnai politikai és katonai környezetre, az Ukrajnába tervezett 2019-es kongresszust inkább Szlovákiában tartotta meg.

A 2019. június 12–16. között megrendezett közgyűlésen a kárpátaljai magyarságot dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Ukrajna Legfelső Tanácsának tagja képviselte, aki a közgyűlés kapcsán tudósítónknak elmondta: „A legrégebbi európai kisebbségeket összefogó szervezetről van szó, amely a korábban a nyugat-európai kisebbségek ernyőszervezete volt elsősorban. A Szovjetunió széthullása után csatlakoztak hozzá közép- és kelet-európai kisebbségi szervezetek, így a KMKSZ és számos más jelentős magyar szervezet. De vannak tagszervezetek Oroszországból, Romániából, és más országokból is.

A FUEN igyekszik európai szinten képviselni a kisebbségek érdekeit. Rendkívül nehezen megy ennyi országban élő, más-más célokat megfogalmazó kisebbségi szervezet céljait összeegyeztetni, ugyanakkor mégis egy működőképes szervezet. Különösen örvendetesnek tartom, hogy a szervezet élére második alkalommal magyar vezetőt választottak Vincze Lorántnak, az RMDSZ jelöltjének személyében.”

A közgyűlésen ukrán panel is volt, amely kapcsán Brenzovics László elmondta: „A megbeszélésen rajtunk kívül jelen voltak az ukrajnai moldávok, görögök, krími tatárok képviselői, és volt egy bolgár kutató is, aki vizsgálta az ukrajnai bolgárok helyzetét. Mindannyian egyetértettünk abban, hogy Ukrajnában jelentős visszalépés történt a kisebbségi jogok terén, amin változtatni kell. Egyetértettünk abban is, hogy az ukrán nemzetépítés folyamata teljes egészében elhibázott, mert nem politikai nemzetet, hanem etnikai nemzetet kíván felépíteni. Ez a folyamat tele van konfliktussal, és az országban tapasztalható instabilitás egyik fő oka éppen ez” – fejtette ki a KMKSZ elnöke.

Badó Zsolt