Megújult a badalói Petőfi-emléktábla

Olvasói levél

2019. június 20., 10:35 , 960. szám

A végéhez közeledik református templomunk talán minden eddiginél nagyobb volumenű külső felújítása, melynek keretében teljesen új színezetű borítást kap az 1799-ben épült badalói református templom.

A munkát végző, helyi szakemberekből álló építőbrigádnak nem kevés viszontagsággal kellett megküzdenie az elmúlt közel három hónap során, hiszen májusban a rengeteg eső, az utóbbi hetekben pedig a szinte már kibírhatatlan kánikula nehezítette a felújítási munkálatokat. Ennek ellenére, Isten segítségével, szinte az eredeti ütemtervnek megfelelően haladt a Jakab Elek által irányított csoport, amely a napokban már be is fejezi áldozatos munkáját.

Ilyen mértékű munkavégzés során természetesen felújításra került a templom külső falát 1938 óta díszítő Petőfi Sándor-márványtábla is, amely immáron 81 éve arra emlékezteti a helyieket és az idelátogatókat, hogy a magyar történelem talán legnagyobb költője 1847 júliusában e szent falak tövében tartott pihenőt, amikor Erdélybe, menyasszonyához, Szendrey Júliához utazott.

A Petőfi-emléktábla restaurálását az ugyancsak Badalóban élő Sárközi Kitti végezte el, aki újrafestette a táblát körülívelő motívumokat, Petőfi arcképét, illetve a táblán lévő feliratot is felfrissítette. A KMKSZ támogatásával megvalósult minőségi munka elkészülte után a Petőfi-emléktábla továbbra is a hazához, a nemzethez és a református gyökerekhez való ragaszkodást hirdeti a helyiek számára.

Istené legyen a hála és a dicséret érte!

Jakab Lajos,
a KMKSZ Badalói Alapszervezetének elnöke