Felszerelt rendelő és orvos is várja a betegeket

Megújult a Nevetlenfalui Orvosi Rendelő

2019. június 22., 15:42 , 961. szám

A magyar kormány Kárpátaljának nyújtott egészségügyi támogatási programjának keretében, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) irányításával közel 100 egészségügyi intézmény, elsősorban orvosi rendelő újul meg. Ezek egyik szép példája a június 21-én ünnepélyesen átadott Nevetlenfalui Ambulancia, amelyet közel egymillió hrivnyából sikerült felújítani.

Az átadó ünnepségen Oroszi József, Nevetlenfalu polgármestere köszöntötte a vendégeket, dr. Brenzovics László, parlamenti képviselőjelöltet, a KMKSZ elnökét, Rezes Károly megyei képviselőt, Gál Istvánt, a Nagyszőlősi Járási Tanács KMKSZ-frakciójánk vezetőjét, Udud János járási képviselőt, Mészár István helyi református lelkészt, Budaházi Kornéliát, a KMKSZ Nevetlenfalui Alapszervezetének elnökét és dr. Viktor Herevij személyében a település új orvosát, aki két hete kezdte el munkáját Nevetlenfaluban, ahol nyolc éve nem volt orvos.

Mészár István református lelkész az elért eredményekért hálát adott Istennek, és köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásért, valamint Brenzovics Lászlónak a közbenjárásért.

Oroszi József polgármester arra kérte a közelgő parlamenti választások kapcsán a jelenlévő polgárokat, hogy igyekezzenek úgy szavazni, hogy jobb irányba mozdulhasson a kárpátaljai magyarság sorsa. Köszönetet mondott továbbá a magyar kormánynak, a KMKSZ-nek, illetve azoknak a helybeli embereknek, vállalkozóknak, akik kétkezi munkájukkal és felajánlásaikkal hozzájárultak a rendelő felújításához.

Dr. Brenzovics László viccesen megjegyezte, hogy bármikor megy Nevetlenfaluba, ott mindig átadnak valamit. Az orvosi rendelőt megelőzően egy műfüves focipályát, azt megelőzően az iskola új tetőszerkezetét adták át. Ez a KMKSZ elnöke szerint azt jelenti, hogy a falu él, fejlődik, elsősorban az itt élő emberek hozzáállásának és összefogásának köszönhetően. A képviselőjelölt hangsúlyozta, hogy a fejlődés legfontosabb feltétele, hogy egészségesek legyünk, amihez remélhetőleg hozzájárul a sportpálya és az egészséges életmód, de a megfelelő egészségügyi ellátás is, ami alapvető dolog. Brenzovics László emlékeztetett arra, hogy az általa irányított program keretében közel száz ambulancia felújítására kerül sor Kárpátalján, ezek közül már 14 elkészült a Nagyszőlősi járásban, ami óriási segítség az itt élőknek. A rendelők felújítása mellett Magyarország kormánya 2015 óta támogatja a magyarul is beszélő kárpátaljai orvosokat, egészségügyi személyzetet, és orvosi eszközökkel is segíti egészségügyi intézményeinket – mondta el Brenzovics László parlamenti képviselőjelölt, a KMKSZ elnöke, hozzáfűzve: „Nincs gyógyítás orvos nélkül. Ezért tartom különösen szimbolikusnak azt, hogy a felújított ambulancia átadásával azt is ünnepeljük, hogy hosszú évekig tartó szünet után ismét lett a községnek orvosa. Ez egyben mutatja azt is, hogy milyen helyzetben van az ország, hisz a doktor úrnak a szülőföldjéről el kellett menekülnie, ahol a háza lakhatatlanná vált. Nincs egyedül ezzel, hisz több millió donyecki menekült van az országban, akik elvesztették a fedelet a fejük felől. Mi – ahogy öt évvel ezelőtt is – a béke mellett vagyunk, szeretnénk, ha ez a fegyveres konfliktus minél hamarabb befejeződne, és megvalósulna egy olyan stabil béke, amelyet az ország szinte valamennyi polgára kíván. Viszont a béke és a stabilitás anélkül, hogy a különböző nyelvű, vallású kisebbségeknek a jogait ne tartanánk tiszteletben, aligha valósítható meg” – zárta gondolatait a képviselőjelölt összefogásra biztatva a helyi magyarságot, hogy tudjunk olyan képviselőt a parlamentbe juttatni, aki kiáll kárpátaljai magyarság jogai és érdekei mellett.

Dr. Viktor Herevij, a megújult intézmény orvosa elmondta, hogy két hete van még csak Nevetlenfaluban, és ez alatt csak két magyar szót sikerült megtanulnia: „Jó reggelt!”. Ígéretet tett arra, hogy egy éven belül tolmács nélkül fog beszélni a betegekkel. Elmondta, hogy Ukrajna több részén is dolgozott, de ilyen szép orvosi rendelőt faluban még nem látott. Köszönetet mondott mindazoknak, akik felújították az épületet és kijelentette, hogy csapatával közösen mindent megtesznek majd azért, hogy a helyi lakosság a lehetőségekhez mérten minél egészségesebb legyen.

Tudósítónknak a doktor úr elmondta, hogy Donyeckben, a repülőtér közelében lakott, ahol nagyon súlyos harcok zajlottak. 2014 októberében költözött családjával Ungvárra, ahol a vöröskeresztnél vállalt munkát. Ott ajánlották neki a nevetlenfalui orvosi állást, ahol szolgálati lakással és egy 12 orvosi szobából álló, felszerelt rendelővel várták. Az itt biztosított feltételek között, a meglévő munkatársakkal lehet dolgozni, és dolgozni is fognak – ígérte dr. Herevij.

A nemzetiszín szalagokat dr. Brenzovics László, Rezes Károly megyei képviselő és Oroszi József polgármester vágta át, majd mindenki bejárhatta a felújított orvosi rendelőt.

Oroszi József elmondta még, hogy nyolc évig nem volt orvos a faluban, ezért meglehetősen elhanyagolt volt az orvosi rendelő is. A magyar kormánynak és a KMKSZ-nek köszönhetően újulhatott fel az épület földszinti része, az emeleten ideiglenesen a község óvodája működik. A katolikus egyház ugyanis szintén a magyar kormány támogatásával épít egy új, modern óvodát, s ha a gyerekek átköltözhetnek oda, akkor az ambulancia megkapja az épület emeleti részét is. Bár Nevetlenfalu tanácsának több pénze van, mint a környékbeli településeknek, de ilyen volumenű beruházást nem tudnának önerőből megvalósítani – jegyezte meg a polgármester.

Badó Zsolt