Gyermekszívek anyaországi gyógyítói Kárpátalján

2019. június 22., 11:12 , 961. szám

Az Egy vérből vagyunk jótékonysági esemény keretében pénteken a magyarországi Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjának orvoscsoportja vizsgálatokat végzett a Ráti Szent Mihály Rehabilitációs Központban.

Egy 8+1 fős csapat érkezett az ungvári járási Rátba, a plusz egy személy egy nagyon kedves civil támogató és egyben fotóriporter, Őszi Szilvia. Gyakorlatilag egy mozgórendelőt alakítottak itt ki saját gépekkel. A csapatot az igazgató, dr. Ablonczy László főorvos vezette, aki feleségével, Ablonczyné Kelemen Erikával érkezett. Dr. Simon Gábor gyermekkardiológus szakorvos, az intenzív osztály főorvosa szintén a feleségével, dr. Szigeti Katalinnal jött. A csapatban volt dr. Perjés Zsófia gyermekkardiológus szakorvos és dr. Gyömörei Beáta. Az orvosok munkáját Szász Ilona főnővér támogatta. Dr. Prodán Zsolt zárta a sort, aki szívsebész, neki leginkább az volt a feladata, hogy ha valakinél valamilyen beavatkozást kell végezni, a végén döntsenek, hogyan tudják azt megvalósítani.

Vetrócki Melinda, a Szent Mihály Egészségügyi-szociális Gyermek Rehabilitációs Központ Jótékonysági Szervezet igazgatójától megtudtuk, hogy mintegy négy hónappal ezelőtt értesültek az anyaországi szívorvosok érkezéséről.

– Azonnal elkezdtük a szervezést. Körülbelül 50 főre számítunk a mai nap folyamán. A gyerekek főleg az Ungvári járásból érkeznek az ingyenes vizsgálatra és szaktanácsadásra, de Ungvárról is küldtek kardiológusok olyan kis pácienseket, akik már műtét után, vagy még előtte vannak. Sőt azokat is, akiknél még nincs pontosan diagnosztizálva a meglévő szívprobléma. A rehabilitációs központ növendékei közül, akik szívbetegek, szintén eljöttek a vizsgálatra.

Ablonczyné Kelemen Erika először jár Kárpátalján, és ilyen karitatív munkán is első alkalommal vesz részt.

– Már korábban figyeltük ezeket a lehetőségeket, amikor a környező országokban több más orvoscsoport vett részt különböző kiszállásos vizsgálatokon. Nagyon örülök, hogy most csatlakozhattam ehhez a csapathoz és lehetőségem nyílott segíteni – jegyezte meg a gyógytornász, aki saját elmondása szerint a lótifuti szerepét töltötte be, amire nagy szükség volt.

A szülők előzetes bejelentkezés után kaptak időpontot. Az érkező kicsik figyelmét a földszinten való rövid várakozás alatt a két központ munkatársai játékokkal próbálták elvonni. A második szinten három helyiségben zajlott a vizsgálat. A budapesti Gyermekszív Központ egyik legfontosabb feladata a szívfejlődési rendellenességekkel született gyermekek műtéti vagy terápiás úton történő korrekciója.

Dr. Prodán Zsolt, a Csecsemő- és Gyermekszívsebészeti Osztály főorvosa elmondta, hogy a veleszületett szívhiba nagyon igazságos betegség, mert a világ minden táján 1%-ban fordul elő.

– A gyakoriság azt jelenti, hogy kortól, gazdasági helyzettől függetlenül minden egyes országban 100 újszülöttből egynek nagy biztonsággal szívhibája lesz. Ezek méhen belüli fejlődési elváltozások, persze akadnak genetikai hátterűek is. Ezt ki kell szűrni, és ez azért speciális, mert a gyerekeknél nem úgy néz ki a szívbetegség, mint a felnőtteknél, hanem inkább a súlyfejlődésben, a vér oxigéntartalmában, nagy fokú fáradékonyságban, légzési nehézségben, illetve bizonyos formáknál azonnali keringési rendellenességekben jelentkezik. A szívzörej egy nagyon érdekes dolog, mert általában a hangos zörejek a kevésbé jelentősek, és a nagyon halk szívzörejek takarják a nagy problémákat, ezekhez kell szakember – emelte ki a Prodán doktor.

Ukrajnában is nagyon jó szívközpontok vannak, csak a számuk nem elégséges, és mivel Kárpátalja messze van azoktól, ezért egy nehezen ellátott vidék.

– A szűrés mindig úgy kezdődik, mint egy általános orvosi vizsgálat: először is megkérdezzük, hogy mi a baja. Ezt gyakran elfelejtik, pedig nagyon fontos, mert egy laikus szülő is össze tudja foglalni, és fel tudja ismerni a veleszületett szívhibák 2/3-át, ha ügyesen vezetik a kérdésekkel. Ezek után a paraméterek bemérése: súly- és testmagasságmérés következik, majd EKG-vizsgálat, a szív meghallgatása és ultrahang-vizsgálat – avatott be a részletekbe a doktor úr.

A szívrendellenességek különböző súlyossági csoportba oszthatóak, és a bizonyos veleszületett állapotok (mint pl. a Down-kór) gyakran társulnak szívhibával. A magzati fejlődés rendellenessége, például a pitvari és kamrai sövényhiánynak („lyukas szív”) az elzárása ma már nagyon egyszerű és szükséges beavatkozás, nem feltétlenül műtéti úton, hanem katéterrel is el lehet végezni. Vannak a közepesen bonyolult szívhibák, amelyek esetén bonyolultabb műtétek után még mindig normális keringést lehet létrehozni. A harmadik, a nagyon súlyos, például egykamrás szívek, amelyeket nem lehet egyszerű műtéttel gyógyítani, csak javítani. Ez többszöri beavatkozást, magasabb kockázatot, folyamatos utógondozást jelent.

– Újabb fejlemények a szakmában, hogy régen az esetek döntő többségében sebészeti megoldás volt. Napjaikban a katéteres technikákat már műtétek nélkül is lehet alkalmazni. Ha valakinél megállapítanak valamit, akkor meg kell találni az orvoslási megoldást. Ehhez nincs kikövezve az út, hiszen Magyarországon zárt az orvosi rendszer, és megszűnt a Segítő Jobb Alapítvány, ami egy nyitott ajtót jelentett a külföldiek magyarországi ellátására. Meg kell találni a forrást. A Rotary Club 1-2 gyerek műtétjében tud anyagilag segíteni, de leginkább az a megoldás, amit sokan ismernek, és ez egy járható út, ha magyarországi egészségbiztosítása van – zárta a beszélgetést Prodán Zsolt, aki karitatív céllal először járt megyénkben. Viszont 1988-ban kajakosként Técsőről indulva végigevezte a Tiszát, amire ma is jól emlékszik. Ráadásul nagyon kedves kárpátaljai származású barátai és munkatársai vannak, akik kiváló munkaerők és nagyszerű emberek.

Rehó Viktória