Jubilált a viski népzenei és néptánctábor

2019. június 25., 18:18 , 961. szám

Közel kétszáz gyermek táncolt, énekelt és muzsikált a Viski Népzenei és Néptánctáborban egy héten át. Az idén jubiláló hagyományőrző táborban most is széles programkínálattal várták az érdeklődőket a szervezők.

A június 17. és 22. között megrendezett X. Viski Népzenei és Néptánctábor alkalmával a Felső-Tisza-vidék apraja és nagyja idén is táncolhatott, kézműveskedhetett, énekelhetett vagy épp népzenét tanulhatott. A kárpátaljai résztvevőkön kívül az anyaországból is érkeztek táborozók.

Az egyhetes hagyományőrző program során a fiatalokat kézműves-foglalkozásokkal is várták, amelyeket helyi szakemberek, Gór Mónika, Szenek Zita, Nemes Éva tartottak. A népzene rejtelmeibe a Püspökhatvanból érkező Jobbágy Bálint és bandája – Vámosi Csaba, Kánai Bence, Margetán Máté, Bence Mátyás, Boda Márton –  valamint Becske Adrienn, Ötvös József, Blaskó Tamás és Pál Lajos avatta be az ifjoncokat. A tánclépésekre a kiscsoportot Lőrincz Sándor és Lőrincz Beáta, valamint Juhász Attila és Lagzi Veronika, míg a nagycsoportot Sikentánc Szilveszter és Takács Dóra oktatta. Az idei táborban messzire szállt a kis lurkók énekhangja, s aki erről gondoskodott, az Pál Eszter népi énekes volt. Az idén a citerán való muzsikálás oktatását Fekete Krisztián és Havasi Orsolya végezték.

A fiatalokat az egész napos foglalkozásokat követően minden este táncházzal várták, ahol szabadon, jókedvvel gyakorolhatták a táborban tanultakat, valamint a megszerzett tánc- és zenei tudásukat. Az esti táncházakon a szülők is részt vettek. Az idei éven két vendégzenekar is fellépett az esti táncházak alkalmával: kedd este a Sodró együttes lendületes táncházában vehettek részt az érdeklődők, csütörtök este pedig a Komótos zenekar húzta a talpalávalót.

A szerdai napon pedig a beregszászi színház látogatott el a táborozókhoz elhozva számukra Benedek Elek Égig érő fa című meséjét. A tábor zárásaként hagyományosan minden éven műsorral készülnek a résztvevők. Az elmúlt évhez hasonlóan a műsort idén is egybekötötték a Koronavárosok találkozójának nyitóprogramjával. Az előadások során a gyermekek bemutatták a hét alatt megszerzett tudásukat táncban, énekben és zenében. Az egyhetes tábor alatt a résztvevők Somogy és a Szilágyság különleges táncos hagyományával és zenei kultúrájával ismerkedhettek meg.

A népzenei és néptánctábor a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Viski Zöld Falusi Turizmus Egyesület és a Kárpátalja Kulturális Örökségének és Népi Hagyományainak Megőrzéséért Társadalmi Szervezet támogatásával valósult meg, a tábor helyszínét a Viski Kölcsey Ferenc Oktatási-Nevelési Komplexum biztosította. A program szakmai partnere a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltsége, az esemény szervezője a Kárpátaljai Magyar Hagyományőrző és Népművészeti Egyesület volt.

Váradi Enikő