„Mutassuk meg Kijevnek is, hogy vagyunk!”

2019. június 29., 20:50 , 962. szám

A július 21-i előrehozott parlamenti választásokra készülve elengedhetetlen a kárpátaljai lakosság tájékoztatása Ukrajna aktuálpolitikai helyzetéről. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, parlamenti képviselő eleget is tesz kötelességének, hisz már második hete járja a 73-as számú választókerület magyarlakta falvait.

A mai nap állomásaiként Tiszaújlak, Tiszabökény és Mátyfalva községei szolgáltak, ahol olyan családorvosi rendelők kerültek átadásra, amelyek együttes erővel – a magyar és az ukrán állam támogatásával – sikerült felújítani. Egészségügyi reform ide, ingyenes betegellátás oda, a kárpátaljai emberek nem nagyon látják ezeknek a projekteknek a megvalósítását, de még az előkészületek elkezdését sem nagyon. 

A felújított rendelők átadása után lakossági fórumokra került sor, ahol az elnök úr kampánybeszámolóját hallgathatták meg az érdeklődők.

Sok minden történt az elmúlt öt évben, sok mindenki jött, kivéve Baloga Ivánt, aki a körzet képviselője lévén nem tette be lábát a számára bizalmat szavazók területére. Öt évvel ezelőtt a kárpátaljai magyarság vakon megbízott PoROSHENko ígéreteiben, aki biztosított bennünket a nyelvi jogaink megtartásáról, amiből végül korlátozás lett, valamint az egész országgal elhitette, hogy képes két nap alatt lezárni a keleten dúló konfliktust, amely már nagyjából 13 ezer halálos áldozatot követelt, ebből 13 magyar életet is kioltott. 

Eltelt öt év, de ezek az ígérgetések sokkal hamarabb elévültek, mint hogy korábbi elnökünk alatt kihűlt volna az a bizonyos szék, amelyen ülve aláírta azt a megállapodást, amelyben olyan szép (akkor még nem tudtuk) hazugságok voltak, mint például Kárpátalján biztosítani az itt élő magyarok számára az európai normákhoz igazított nyelvi jogokat, illetve megfelelő feltételeket teremtenek a magyar nyelvű oktatási rendszer fejlődéséhez. Továbbá vállalta, hogy a tervezett közigazgatási reform során figyelembe veszik az egy tömbben élő magyar közösség érdekeit, és megteremtik a magyar parlamenti képviselet lehetőségét. Mindannyian jól tudjuk, hogy ezekből mi valósult meg.

Mivel nem lett külön választói körzet kialakítva a Kárpátalján élő magyarok számára, ezért lehetőségünk van megmutatni Kijevnek és a parlamentnek, hogy vagyunk – fogalmazott Brenzovics László. Pedig volt próbálkozás a KMKSZ részéről, hogy segítsék a Központi Választási Bizottság munkáját a kialakítandó választási körzettel kapcsolatban, de a fővárosban azt találták kifogásképp, hogy ők sajnos nem tudják, hogy pontosan hol is laknak megyénkben a magyarok. Mivel a kárpátaljaiak segítőkészek, ezért a KMKSZ Ungvárról küldött egy részletes számokkal ellátott tájékoztatót, melyhez térképet is társítottak. Ez a próbálkozás sem járt sikerrel, mivel nem ismertek el dokumentumok hitelességét. Bár a hivatalos szervek által küldött papírok célba értek, kifogás akkor is volt: ezek az adatok valószínűleg hamisak, hisz Ukrajnában az utolsó hivatalos népszámlálás  2001-ben volt, azóta minden bizonnyal nincs így. Ezzel a kijelentéssel azt sugallhatták: „Ti már nem is vagytok, és nem érdekel minket, hogy ti mit akartok.” 

„Mutassuk meg, hogy vagyunk!” – emlékeztette Brenzovics László a jelenlévőket. Meg kell mutatni Kijevnek és Budapestnek is, hogy vagyunk. Kijevnek azért, hogy bár szeretnék tényként elkönyvelni és közölni, hogy nincsenek magyarok Kárpátalján, tudják jól, hogy vagyunk, és jól tudják azt is, hogy ha összefogunk, erősek vagyunk. Ezt az összefogást látja Budapest is. Nem hiába támogatnak minket még akkor is, ha a honatyák Európa legszegényebb országává varázsolták/lopták Ukrajnát. Mindannyian tudjuk és látjuk, hogy fontosak vagyunk az anyaország számára, hisz az elmúlt időszakban rendkívül nagy mennyiségű támogatást kaptak a kárpátaljai magyarok. Gondoljunk csak arra, hogy minden szülő a gyermeke után segítséget kap a beiskoláztatás folyamatára. Minden tanár, egészségügyi dolgozó, kulturális szférában dolgozó és még sokan mások élvezhetik Magyarország támogatását, melyek nélkül elképzelhetetlenül nehéz lenne fenntartani oktatási és egészségügyi intézményeinket „Mutassuk meg, hogy méltók vagyunk ezekre a támogatásokra, és mindannyian menjünk el július 21-én szavazni!” – zárta a lakossági fórumokat az elnök úr.

A kampányút alkalmából nem maradhatott el a szokásos „terepszemle” sem, melynek alkalmából mindhárom településen meglátogatásra kerültek olyan vállalkozók, akik ez Egán Ede Gazdaságfejlesztési Központ által kiírt és sikeresen meg is nyert pályázatok segítségével működtetik, fejlesztik és bővítik gazdaságaikat. Az elmúlt évek során 5400 vállalkozó kapott vissza nem térítendő támogatást Kárpátalján. Ez a szám minden bizonnyal nőni fog, hisz további pályázatokra számíthatnak a gazdák és vállalkozók, melyek bejelentésére júliusban kerülhet sor Magyar Levente államtitkár úr tolmácsolásában.

SD