Gyereknap Tégláson

2019. július 2., 10:35 , 962. szám

A KMKSZ Téglási Alapszervezete vasárnap, június 30-án hatodik alkalommal szervezett gyereknapot a helyi kultúrház udvarán.

A rendezvényt Pálfy-Kovács Erika, a KMKSZ Téglási Alapszervezetének elnöke nyitotta meg, majd a vendégek – Barta József, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének első helyettese, a KMKSZ alelnöke, a 68-as választókerület népképviselő-jelöltje, Bátori József megyei képviselő, az Ungi Református Egyházmegye főgondnoka, Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke, az Ungvári Járási Tanács KMKSZ-frakciójának vezetője, Andrejcsák-Tóth Anetta járási képviselő, a KMKSZ Palágykomoróci Alapszervezetének elnöke – bemutatása után köszöntötte az egybegyűlteket.

Ez a nap évről évre a gyermekekért jön létre. A szervezők Pálfy-Kovács Erika alapszervezeti elnökkel és Kriczky Beáta alelnökkel az élen lelkesen tervezik a programokat, hogy a gyerekek kedvükre szórakozhassanak. A köszöntőkben kiemelték, hogy az ilyen események rendkívül fontosak, hiszen mindenkit emlékeztetnek arra a tényre, hogy gyermekeink védelme, a felnövekvő nemzedék jövője a felnőttek mindennapi munkájának a legfontosabb küldetése.

Balogh Lívia, aki az itt megrendezett mind a hat gyereknapon jelen volt, a kulturális szövetség nevében köszöntötte a megjelenteket és kiemelte, hogy szervezetük valóban egy szövetség, mert akik itt, Kárpátalján dolgoznak, azok minden szinten helytállnak, többek között itt, Tégláson is. Ezért köszönetet mondott a téglási aktivistáknak és Barta Józsefnek is azért, hogy vállalta, elindul a Legfelső Tanácsba, és a 68. számú választókerület egyetlen magyar népképviselő-jelöltjeként megméretteti magát.

– Igaz, hogy gyermeknapot ünnepelünk, de mégis arra kérek mindenkit, hogy július 21-én védjük meg közös eredményeinket, védjük meg ezeket a gyereknapokat, a fejlesztéseket, amelyek elindultak az elmúlt öt évben. Örömmel jelenthetem, hogy az idén a Téglási Kultúrház fejlesztése is megvalósul. Védjük meg azokat az embereket, akik hajlandóak az oktatási törvényben, nyelvtörvényben a mi érdekeinket képviselni. Gyereknapot ünnepelünk, de ezek a gondolatok mindenképpen ide tartoznak, hiszen nekünk, felnőtteknek kell megvívni azokat a harcokat, amelyek az ő jövőjüket biztosítják – emelte ki az elnök asszony és felhőtlen szórakozást kívánt.

A köszöntőbeszédek után a Tündérkert Óvoda nagycsoportosai cowboytáncot roptak, majd a Téglási Kultúrház hagyományőrző csoportjainak műsora következett. Rábaközi népdalt és néptáncot adott elő Kiss Liliána és az Orchidea tánccsoport (vezető Ignácz Mária, koreográfus Váradi Emese). Hopák Patrícia tolmácsolásában Pósa Lajos A Magyar nyelv című verset hallhattuk. Béres Máté, a Zenészklub tagja gyermekdalokat játszott hegedűn (Ignácz Krisztián). Mezőföldi népdalok csendültek fel az előkészítő énekcsoport előadásában Ignácz Krisztián gitárkíséretében. Az Eszterlánc gyermektánccsoport (Ignácz Mária, koreográfus Váradi Emese) somogyi játékfűzést és ugróst mutatott be. A Rózsa népdalegyüttes és a Csalogány asszonykórus előadásában (Szikora Nikolett és Ignácz Mária, kórusvezető Szikora Csilla) dobronyi népdalokat hallhatunk. Végül az Orchidea tánccsoport somogyi üveges leánytáncot és ugróst adott elő. Ignácz Mária a téglási klub igazgatója, a Téglási Hagyományőrző Társaság vezetője megszervezte az aprók táncházát, amelyen a Csipkés együttes húzta a talpalávalót.

A nap további részében számtalan érdekes programon vehettek részt a gyerekek, megérkeztek a csapi városi tűzoltósok, a kicsik pónilovon, a nagyobbak pedig nagy testű lovon lovagolhattak. Volt aszfaltrajzverseny, ugrálóvár, csúszda, trambulin. Aki kézműveskedni akart, az ellátogathatott a helyszínen felállított különböző kézművessátrakba, ahol Gerber Éva és Dorgay Angelika cukorvirágokat készített, Bodák Elvira különböző kísérleteket mutatott be, Tóth Henriettától a hajfonást leshették el, Holos Katalin, Holos Olekszandr, Szikora Csilla és Varga Mónika arcfestést készített, Kiss Krisztina gipszformákat festett. Pásztornyicki László, az Itália Snack and Pizza kávézó tulajdonosának jóvoltából 50 gyermek kapott jégkását. A gyereknap zárásaképpen pedig a hagyományokhoz híven tortával kedveskedtek a szervezők a gyerekeknek és szülőknek.

RV