Gyümölcsösök gyomirtása II.

2019. július 7., 18:50 , 962. szám

Gyümölcstermesztésben a termelés költségeit a lehető legalacsonyabban kell tartanunk, ez az alapja a jövedelmező termelésnek. A termelés során a gyomszabályozás komoly költséget jelent a gazdának, de szükséges munkafolyamat. A lehető leghatékonyabb munkavégzés érdekében tisztában kell lennünk azzal, hogy mikor és mivel végezzük a gyomirtást. Alábbi írásunkban a „mikor?” és a „mivel?” kérdésekre keressük a választ.

Mikor és milyen gyomirtó szereket használhatunk?

Telepítés előtt. Ha ültetvény telepítését tervezzük, már az előző évben készüljünk rá. Akár többször is, 2-3 alkalommal ajánlatos totális gyomirtást végezni ekkor az érintett területen. Mindenképpen javasolt kiirtani a gyomokat a telepítés előtt 2-3 hónappal. Erre a célra a glifozát hatóanyagú készítmények (Figaro, Klinik Max, Roundup stb.) felelnek meg a legjobban. Nagyon fontos tisztában lenni az alkalmazott gyomirtó szer hatásmechanizmusával! Ebben az esetben egy olyan gyomirtó szerről beszélhetünk, mely a zöld élő felületen keresztül szívódik fel a növényekbe, és a levéltől kezdve, a száron át, a gyökérrel együtt mindent elpusztít. Különösen hatásos vegyszer, mely az egyszikű és kétszikű gyomokat is tartósan irtja.

Az első évben. A telepítés utáni első évben nem minden gyümölcsfajnál lehet gyomirtó szereket használni. Éppen ezért fontos az előző évben, telepítés előtt végzett alapos gyomirtás. Nem szabad vegyszeres gyomirtást végeznünk azon gyümölcsfajták esetében, amelyeknek a kérge még zöld! A már megkérgesedett gyümölcsféléknél viszont használhatunk egyes gyomirtó szereket. Ilyen gyümölcsfélék az alma, szilva, körte, barack, mogyoró, cseresznye, meggy. Megfelelő hatást érhetünk el a glifozát-ammónia hatóanyaggal, viszont mindenképpen használjunk valamilyen műtrágyát is a permetezéskor, a hatásfokozás érdekében. Például a Баста készítményt 3-4 liter/200 liter víz dózisban használva, hozzáadva 8-10 kg ammóniumnitrátot vagy nitroammofoszkát, leperzselhetjük a gyomokat. Az eljárás hatásmechanizmusáról azt kell tudnunk, hogy minden zöld felületet leperzsel, illetve a glifozát hatóanyag alacsony dózisa (150 g/l) visszafogja a gyomok növekedését. Ezzel a módszerrel azonban csak leperzseljük a gyomokat, s 1-2 hónap hatásidővel számolhatunk, melynek tényleges hosszát a csapadékos időjárás nagyban befolyásolhatja. A gyomirtó használata a virágzás utáni harmadik héttől javasolt, s a termés érésekor sem okoz problémát.

A második évben. Ebben az időszakban is elsősorban perzselő hatású gyomirtó szereket használhatunk. Ez évtől azonban már bevethetünk a magról kelő növények ellen alkalmazható készítményeket is, melyekkel a parlagfüvet, libatopokat, disznóparéjt, stb. tudjuk gyéríteni. Például a Dual Gold készítménnyel (S-metolaklór hatóanyag) 1,5 liter/200 liter víz dózisban kora tavasszal, illetve júniusban is célszerű védekeznünk. Ezzel jelentősen gyéríthetjük a magról szaporodó gyomnövényeket, nagymértékben csökken a gyomok száma az ültetvényben. Totális gyomirtókat ebben az időszakban sem ajánlott használni.

A harmadik évtől. Ettől kezdve használhatunk minden glifozát hatóanyagú készítményt (totális gyomirtót), betartva természetesen az előírt dózist és használati utasítást. Hangsúlyoznám azonban, csak azoknál a gyümölcsféléknél használhatók ezek a készítmények, melyeknél megtörtént a törzs kérgesedése, és biztosan nem tudja felszívni a növény a vegyszert a zöld felületén. A totális gyomirtó szereket használhatjuk rügypattanáskor, termésnövekedéskor, vagy a szüret utáni időszakban. Kifejezetten tilos viszont totális gyomirtókat használni a virágzás alatt, illetve a termés érésekor.

Gyomirtáskor ajánlott a hatás fokozása érdekében valamilyen tapadásfokozót használni, amilyen például a Nonit, az Олемікс, a Сілвер Голд stb. (Folytatjuk.)

Molnár Ádám