„Menjünk el szavazni, és próbáljunk meg minél több embert mozgósítani!”

2019. július 7., 20:11

Tovább dübörög Brenzovics Lászlónak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökének kampánykörútja a Nagyszőlősi járásban. Ahogyan az előző két héten, úgy a napokban is sorra ellátogatott a képviselőjelölt a 73-as szavazókörzet falvaiba. A számottevő napsütéssel megáldott pénteki napon Királyháza, Tekeháza, Szászfalu és Feketeardó települések szolgáltak egy-egy felújított középület átadása és a lakossági fórumok helyszínéül.

A körút Királyházán vette kezdetét, ahol a helyi lakosokkal a református templomban találkozott Brenzovics László.

„Légy hű mindhalálig, és néked adom az élet koronáját!” – idézett a Szentírásból Peleskei Béla lelkipásztor, aki külön megköszönte az egybegyűlteknek, hogy egy forró nyári napon is szakítottak időt arra, hogy ellátogassanak az Úr házába, amely helyet adhatott és felfrissülést biztosított a községbeliek számára. Emlékeztetett továbbá mindenkit arra: amellett, hogy hűnek kell lennünk Krisztusunkhoz, ugyanolyan kitartó lelkülettel kell vállalnunk magyarságunkat is, hisz nem véletlenül születtünk pont ide – itt van küldetésünk.

Brenzovics László mind a négy ugocsai településen találkozott a helyi lakosokkal, s röviden felvázolta az elmúlt évek ukrajnai történéseit. A 2014-es Janukovics-menekülés után új választásokra került sor, ahol Petro Porosenko győzőtt. Első ígéretei között szerepelt a gazdasági fellendülés, ám az elmúlt 5 év eredményeképpen Ukrajna lett Európa legszegényebb országa. Bármilyen hihetetlen, de még Moldova és Albánia is megelőzött minket. Bár az ország a legszegényebb lett, nekünk volt az egyik leggazdagabb elnökünk. Minden bizonnyal meg sem kottyant volna neki, ha egyhavi bevételét rászánja a Kárpátalja településein hanyatlásnak induló, már-már lassan széteső óvodák, iskolák vagy családorvosi rendelők felújítására. Mivel nem tudjuk, hogy mi lett volna, ha..., ezért csak magunkra számíthattunk. Vagyis nem egészen. Magyarország Kormánya nemcsak szavakban állt ki mellettünk, támogatott és támogat bennünket napi szinten, hanem tettekkel is bizonyítja, hogy fontosak vagyunk. Ennek a törődésnek megvan a látszata: ezek nem csupán szavak, hanem szemmel látható és kézzel fogható eredmények. A magyarországi segítségnyújtásnak köszönhetően került átadásra egy-egy teljesen felújított és felszerelt óvoda Tekeháza és Szászfalu községekben, valamint egy családorvosi rendelő Feketeardóban. A Nagyszőlősi járásban így már 14 a felújított rendelők száma, ami nem valósulhatott volna meg Magyarország támogatása nélkül.

„Nem tudjuk azt, hogy mennyien vagyunk Ukrajnában” – fogalmazott Brenzovics László. A 2001-es népszámlálás alapján az ország lakossága 52 millió fő volt. Napjainkban ez a szám jóval alacsonyabb lehet. Nem hivatalos statisztikák alapján hozzávetőlegesen 30-35 millió közé becsülik ezt a számot. Egyéb kutatások kimutatták, hogy az országból percenkét 2 ember távozik. Az ország népessége még mindig duplája Magyarországénak, és a költségvetés összegénél is látható ez az arányosság, csak sajnos negatív irányban. Szinte semmire nem jut pénz, de milyen érdekes, hogy a szavazatok megvásárlására mindig jut... Már most is (mint minden egyes választás idején) megjelentek olyan személyek, akik nagyon szívesen pénzt adnak azért, hogy egy meghatározott személyre szavazzunk. Az így kapható összeg elérheti az 1000 hrivnyát is. Ez – lebontva az elkövetkezendő 5 évre – megközelítőleg napi 55 kopeket jelent. Kinek ér meg ennyit a szavazata, hogy napi fél hrivnyáért döntsenek helyette az elkövetkezendő 5 évben? – tette fel az ugyancsak elgondolkodtató kérdést a képviselőjelölt.

Brenzovics László beszámolói után Rezes Károly megyei képviselő ukránul is tájékoztatta az egybegyűlteket a választás fontosságáról, Gál István, a Nagyszőlősi Járási Tanács KMKSZ-frakciójánk vezetője pedig beszámolt a járási adminisztrációban történő munkafolyamatokról.

„Menjünk el szavazni, és próbáljunk meg minél több embert mozgósítani, rábeszélni arra, hogy tartsanak velünk, hisz ezen a választáson múlik Kárpátalja jövője. Mutassuk meg, hogy együtt képesek vagyunk egy szép eredményt elérni!” – szólította fel a fórumok résztvevőit az elnök úr.

SD