Mire vigyázzon, aki külföldi nyaralásra fizetett be?

2019. július 7., 17:34 , 962. szám

„Elhatároztuk a családdal, hogy befizetünk egy törökországi nyaralásra, de az utóbbi időben sok rosszat hallottunk arról, hogy az utazásszervezők nem mindig teljesítik a vállaltakat, az utazók néha napokig várnak a repülőjükre a reptereken stb. Mit tehetünk, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket, amelyek tönkretehetik az egyébként nem olcsó nyaralást?”

– Mindenekelőtt szögezzük le, hogy utazásszervezőhöz, utazási irodához fordulni mindig is bizalmi kérdés volt, s némi kockázattal jár. Érdemes tehát érdeklődni ismerőseik körében az adott szolgáltató megbízhatóságáról, tudakozódjanak a közösségi oldalakon.

Maguk is tehetnek azért annak érdekében, hogy csökkentsék a kockázat mértékét. Először is, győződjenek meg arról, hogy az utazásszervező rendelkezik érvényes működési engedéllyel, illetve pénzügyi fedezettel. Az erre vonatkozó információk a Régiófejlesztési, Építési és Lakásgazdálkodási Minisztérium weboldalán érhetők el (www.me.gov.ua, Діяльність-Туризм-Туроператорська діяльність-Ліцензійний реєстр).

A szerződés aláírása előtt győződjenek meg róla, hogy az tartalmazza-e az indulás és a visszaérkezés dátumát, a reptér és a szálláshely közötti szállítást oda-vissza (amennyiben ezt a szolgáltatást is tartalmazta az ajánlat). A szerződésben ugyancsak rögzíteni kell annak a szállodának az osztályát, amelyben megszállnak, valamint az utazás lemondásának határidejét és feltételeit, illetve azt, hogy ebben az esetben miként fizetik vissza az önök által befizetett pénzt. Legyen gondjuk rá, hogy minden utazó rendelkezzék személyes baleset- és egészségbiztosítással. Ragaszkodjanak hozzá, hogy a szolgáltató adjon nyugtát vagy csekket az utazás díjának befizetéséről.

Az útra feltétlenül vigyék magukkal a szolgáltatásról kötött szerződés másolatát, a baleset- és egészségbiztosítási kötvény eredetijét, az utazásszervező elérhetőségeit, a célországbeli ukrán külképviselet telefonszámát.

Amennyiben az utazásszervező nem teljesítette vállalt kötelezettségeit, önöknek jogukban áll az Állami Élelmiszerbiztonsági és Fogyasztóvédelmi Szolgálathoz fordulni. Jó, ha fotókkal, videofelvételekkel, az utazási szerződés, a jegyek és egyéb dokumentumok másolataival is alá tudják támasztani panaszukat. Amennyiben az utazásszervező mulasztása előre nem tervezett kiadásokkal járt az önök számára, csatolják a panaszhoz a kiadásokat igazoló nyugták és csekkek másolatát.

A fogyasztónak emellett jogában áll a bírósághoz fordulni, s a kiadásai megtérítése, az utazás díjának teljes vagy részleges visszatérítése mellett kártérítést is követelhet az utazásszervezőtől, hacsak az aláírt szerződés másként nem rendelkezik.

hk