Zelenszkij Kárpátalján: jött, látott, majd elrepült

2019. július 10., 08:53 , 963. szám

Volodimir Zelenszkij államfő múlt szombaton végre elnökként is eljutott országa legnyugatibb szegletébe, Kárpátaljára, hogy beiktassa hivatalába a megye új kormányzóját. A látogatás meglehetősen rövidre és semmitmondóra sikeredett. Amint láthatóan az elnököt sem elsősorban vidékünk érdekelte, úgy a megye lakóinak hétvégi nyugalmát se zavarta meg különösebben az államfői vizit.

Az elnöki látogatás miatti különösebb előkészületekről ezúttal nem érkezett jelentés a megyeszékhelyről, több portál is megjegyezte azonban, hogy a Függetlenség parton, amelyen a tervek szerint az államfőnek végig kellett sétálnia, a biztonságáért felelős szolgálat leszereltetett minden szemeteskukát…

Zelenszkij Lembergből (Lviv) érkezett Ungvárra, repülőgépe valamivel dél után landolt a megyeszékhely hányatott sorsú repülőterén. Az elnököt első kárpátaljai útján annyi magas rangú tisztviselő kísérte, amennyit egyszerre rég látott utoljára ez a vidék. Itt volt többek között Ivan Bakanov, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) nemrég kinevezett megbízott vezetője, Andrij Bohdan, az elnöki adminisztráció elnöke, továbbá Makszim Nefjodov, az Állami Vámszolgálat új vezetője, Olekszandr Vlaszov, az Állami Fiskális Szolgálat megbízott vezetője és Szerhij Knyazev, a nemzeti rendőrség országos parancsnoka.

Az új kormányzó beiktatására rendhagyó módon nem a megyei állami adminisztrációnak és a Kárpátaljai Megyei Tanácsnak helyet adó, még az úgynevezett cseh korszakban emelt Ung-parti épületben, hanem az ungvári határátkelőhelyen, a Kárpátaljai Vámszolgálat konferenciatermében került sor. A várakozásoknak megfelelően az elnök Ihor Bondarenkót tette meg a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció elnökének.

Az átlagos kárpátaljai olvasó eddig meglehetősen keveset tudhatott az 55 éves munkácsi illetőségű vállalkozóról azon kívül, hogy Jevpatorijában született, pályafutását katonatisztként kezdte a kilencvenes évek elején, majd a kétezres években az államigazgatásban is szerepet vállalt, s jelenleg több cukrászdát működtet megyeszerte, elsősorban Munkácson és Ungváron. Ennél többet most sem tudhattunk meg. A pletykák szerint viszont a lakosság tréfásan azt beszéli róla, most már nekünk is lesz – Porosenko mintájára – saját cukrászunk és csokoládékirályunk a megyében.

Komolyra fordítva a szót, mióta kiszivárgott, hogy Bondarenko a kormányzói poszt várományosa, az országos sajtó igyekezett felderíteni gazdasági-politikai hátterét. A strana.ua a vállalkozóból lett tisztviselőt „Kárpátalja gazdája”, azaz Viktor Baloga „kreatúrájának” tartja. A portál ezenkívül azt írja, a szóbeszéd szerint a Baloga-klán a Zelenszkijjel való megállapodás alapján „maga alá gyűrte” az egyéni választókerületeket a parlamenti választások előtt. Hogy ez pontosan mit jelent, azt persze nem tudhatjuk. Arra azonban ismerünk példát a múltból, hová vezethet, ha a központi hatalom szemet huny afelett, ami a választókerületekben történik.

Úgy hírlik, Bondarenko helyettesei is Baloga emberei közül kerülhetnek ki, többek között Vaszil Petyovkának, Viktor Baloga unokatestvérének a neve is felmerült ezzel kapcsolatban. Petyovka kinevezése azonban nem tűnik túl valószínűnek annak fényében, hogy a hírek szerint néhány éve Balogáék és Petyovka összekülönböztek. Erre utalhat, hogy Vaszil Petyovka ezúttal nem az Egységes Centrum (JeC) jelöltjeként indul a parlamenti választásokon a 72. számú választókerületben, hanem önjelöltként, s Balogáék elindították vele szemben saját jelöltjüket Vaszil Jovgyij személyében. Ugyancsak a potenciális kormányzóhelyettesek között emlegetik Szerhij Hajdajt, aki úgy egy évvel ezelőtti menesztéséig a Munkácsi Járási Állami Adminisztrációt irányította. Érdekes hírrel állt elő a Zakarpattya Online, mely szerint Volodimir Prihogyko lehet az új kormányzó egyik helyettese. Prihogyko ismert szélkakasa és Jolly Jokere a kárpátaljai politikának, hiszen pályafutását megyei komszomoltitkárként kezdte, majd dolgozott helyettesként Szerhij Usztics, Viktor Baloga, Hennagyij Moszkal és Olekszandr Ledida kormányzósága idején. Emellett négy különböző párt színeiben is indult parlamenti választásokon – igaz, mindannyiszor sikertelenül.

A kárpátaljai Zelenszkij-show nem ért véget a kormányzó beiktatásával. Az elnök a továbbiakban a vámosokat vette elő a határon virágzó csempészés miatt. Követelte, hogy önként mondjanak le tisztségükről Voliny, Lemberg, Csernyivci és Kárpátalja megyék vámszolgálatainak vezetői. A határőrség, a vámszolgálat és az egyéb érintett hivatalok tisztségviselőinek egy hónapot adott a „megjavulásra”, figyelmeztetve őket, hogy a választások után eljárásokra és további személycserékre számíthatnak.

A kárpátaljai hírekre reagálva a közösségi oldalakon sokan üdvözölték a meghirdetett változásokat, Zelenszkij határozott fellépését a csempészek, a korrupt vámosok és egyéb megvesztegethető tisztviselők ellen. Sokan voltak azonban a szkeptikusok is. „Áthelyezik a bordélyban az ágyakat?” – idézi az egyik Facebook-
felhasználó gunyoros reakcióját a strana.ua.

(ntk)