Újabb gazdaságfejlesztési pályázatokat hirdetett meg Magyar Levente Beregszászban

2019. július 11., 16:53 , 964. szám

Zsúfolásig töltötte meg a több száz kárpátaljai magyar vállalkozó július 11-én a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriumát, ahol Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára újabb gazdaságfejlesztési programokat hirdetett meg.

Az „Egán Ede” Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ” Jótékonysági Alapítvány tájékoztató fórumán Magyar Levente leszögezte: a magyar kormány a továbbiakban is folytatja azon tevékenységét, amely arra irányul, hogy vidékünkön erősítse a magyar életet, erősítse azokat a vállalkozásokat, amelyek itt, Kárpátalján munkát adnak az embereknek, és jövőt kínálnak a fiataloknak. „Ez azt mutatja, hogy nem egy egyszeri fellángolásról van szó, hanem az anyaország egy tartósnak mondható, állandósult politikájáról, amelyet olyan számok támasztanak alá, mint hogy 24 ezer sikeres pályázatot tudhatunk magunk mögött az elmúlt két évben, az eddigi támogatások és fejlesztések összértéke pedig meghaladja a 18 milliárd forintot” – hangsúlyozta.

Az államtitkár köszönetet mondott a kárpátaljai magyar vállalkozóknak azért, hogy az ukrajnai nehéz körülmények ellenére mernek vállalkozni, ami alapvető fontosságú a kárpátaljai magyar élet szempontjából. Külön elismerését fejezte ki az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központnak, amely a kezdettől fogva ellátja a támogatások célba juttatásával kapcsolatos feladatokat. A számok azt mutatják, hogy a kárpátaljai magyar közösség életerős – mondta.

Magyar Levente kiemelte, hogy az ukrán belpolitikában történt változások bizakodásra adnak okot, és minden esély megvan arra, hogy az elkövetkezendő időszakban olyan döntések szülessenek Ukrajnában, amelyek az itteni magyar életet könnyebbé fogják tenni – fogalmazott. „Jó esély van arra, hogy végre békén hagyjanak minket, hiszen mi soha nem is kívántunk többet, […] soha nem voltak olyan követeléseink, amelyek összeegyeztethetetlenek lettek volna az ukrán államérdekkel – ez a jövőben is így lesz” – húzta alá.

Az államtitkár bejelentette, hogy július 15-től a mezőgazdasági vállalkozók, gazdálkodó családok újabb támogatásokra pályázhatnak, a következő fél–egy évben pedig a nagyobb beruházásokra irányuló gazdaságfejlesztési programok meghirdetése várható.

„Az a kérésem, hogy továbbra is tartsák fenn az érdeklődést a program iránt, bátran pályázzanak, hiszen szeretnénk tovább erősíteni önöket, önökön keresztül a kárpátaljai magyarságot és a kárpátaljai magyar életet” – jelentette ki Magyar Levente, majd hozzátette: „Továbbra is töretlen a hitünk abban, hogy Kárpátalján van a magyarságnak jövője, hiszen ott áll önök mögött egy erős anyaország, amelyik fenntartja ezeknek a támogatásoknak a léptékét.”

Az államtitkár kitért arra is, hogy a programok eredményes folytatásához nélkülözhetetlen a kárpátaljai magyar képviselet az ukrán Legfelső Tanácsban, ezért fontos, hogy Brenzovics László – aki az elmúlt öt évben betöltötte ezt a szerepet – továbbra is jelen legyen az ukrán törvényhozásban. Ennek elérése érdekében arra buzdítja a kárpátaljai magyar választókat, hogy a július 21-i voksoláson helyes döntést hozzanak.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az „Egán Ede” Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ” Jótékonysági Alapítvány elnöke beszédében fel­idézte a magyar kormány több mint száz évvel ezelőtti azon tevékenységét, amikor az akkori Északkelet-Magyarország fejlesztésébe fogott, ugyanis a hegyvidéken élő ruszinság hihetetlen nyomorban élt. Ennek a programnak a vezetésére Egán Edét, a hegyvidéki kirendeltség miniszteri biztosát kérték fel, aki látványos fejlődést produkált a gazdálkodás átalakításával az említett területen. Sajnálatos módon az akciót nem tudta befejezni, mert ellenségei Ungvár és Munkács között, Szerednye mellett meggyilkolták. A terv és a program a mezőgazdasági szakember és gazdálkodó nevét kapta.

A politikus rendkívül sikeresnek nevezte a Magyarország által nyújtott gazdaságfejlesztési támogatást. Ennek következtében a kárpátaljai magyarok körében nagymértékű vállalkozói kedv bontakozott ki, amit alátámaszt az 5400 támogatást kapott vállalkozás, amelyből 3000 újonnan bejegyzett. A választási kampány során a településeket járva a képviselőjelölt néhány támogatást nyert gazdát és vállalkozót is meglátogat. „Ezeken a látogatásokon gyönyörű dolgokat látok: melegházakat, traktorokat, gépeket látni lépten-nyomon. S ami a legfontosabb, hogy ezek a dolgok itthon tartják az embereket, ugyanis ezek által itthon is megteremtődnek a jobb élethez szükséges körülmények” – mondta. Köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vesznek a programban, itthon vállalkoznak, és így biztosítják a kárpátaljai magyarság jövőjét a szülőföldön.

Elítélte az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU) az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Központ ellen szeparatizmus vádjával indított bűnügyi vizsgálatát, hiszen az alapítvány működése és munkája teljesen átlátható és törvényes. Örvendetesnek tartja azonban, hogy a nyomás ellenére senki nem mondott vissza egyetlen pályázatot sem. Köszönetet mondva a magyar kormány támogatásáért, Brenzovics László arra kérte a megjelenteket, hogy minél többen vegyenek részt az ukrán parlamenti választáson és adják voksukat a kárpátaljai magyarság képviselőjelöltjeire.

Berki Marianna, az alapítvány irodaigazgatója zárszavában arra buzdított mindenkit, hogy kísérjék figyelemmel a kiírt pályázati lehetőségeket, bátran pályázzanak és realizálják sikeresen álmaikat.

Csuha Alexandra