EBRD: A földpiac hiánya lassítja az ukrán gazdaságot

2019. július 13., 19:44

A földpiac hiánya csökkenti Ukrajna GDP-jét – jelentette ki a Hromadszkének adott interjújában Szergej Gurijev, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) vezető közgazdásza, akit a Korreszpondent.net is idéz.

A szakértő rámutatott, a földpiac a növekedés egyik motorja, hiánya a különböző becslések szerint megközelítőleg egy százalékkal csökkenti az ország GDP-jét.

Gurijev hangsúlyozta, az ukránoknak nem kell félniük a földpiac bevezetésétől.

„Szerintem a népnek el kell magyarázni, hogy mi a földreform. A jelenlegi helyzet nem járul hozzá a földön élő és dolgozó emberek jólétéhez. Az a tény, hogy a föld nem szolgálhat fedezetként, nem adható el, azt jelenti, hogy a mezőgazdaság termelékenysége alacsonyabb, mint amilyen lehetne” – jelentette ki az EBRD vezető közgazdásza.

A Korreszpondent.net emlékeztet, hogy a Legfelső Tanácsnak még 2019 januárjában benyújtották a földtörvény tervezetét. A jogszabályt a kormánynak kellett volna előkészítenie, ám ez végül nem történt meg, így a parlament agrárbizottsága maga dolgozta ki a dokumentumot.

Ugyanakkor az IMF tavaly jelezte, hogy az ukrán kormányzat korábban azt ígérte, még 2017-ben elfogadják a földforgalmat szabályozó törvényt, 2018-ban pedig beindul a föld értékesítése. Végül ismét meghosszabbították 2019 januárjáig a termőföldeladási moratóriumot.

(korrespondent.net/Kárpátalja)