Erdély-szerte táborokban ropják a néptáncot

2019. július 17., 10:40 , 964. szám

Marosszéki, szászcsávási, mezőségi, györgyfalvi táncokkal is megismerkedhetnek az érdeklődők a július–augusztusban szervezendő táborokban, ahol neves oktatók adják át tudásukat.

Július 14–21. között családias hangulat, falusi környezet várja az érdeklődőket a 21. marosszéki népzene- és néptánctáborban Jobbágytelkén. A marosszéki tánchagyományokra, népzenére, népszokásokra, kézműves örökségre épülő rendezvényen a vidék hagyományos szellemi és tárgyi kultúrájával ismerkedhetnek meg a résztvevők.

A rendkívül színes és gazdag, élő mezőségi tánchagyomány részleteibe vezeti be a résztvevőket a július 22–28. közötti visai tánctábor. A Kolozs megyei településen második alkalommal szervezett eseményre olyan érdeklődők jelentkezését várják, akik már rendelkeznek mezőségitánc-tudással.

A györgyfalvi néptáncok, népdalok iránt érdeklődők számára nyújt tanulási lehetőséget a július 14–21. között szervezendő 9. györgyfalvi népzene- és néptánctábor. A résztvevők napi két alkalommal részesülnek képzésben, az oktatás három, korosztály szerinti csoportban zajlik (gyerekek, ifjak, felnőttek). A tábori képzés hitelességét a szakképzett és elismert oktatókon kívül az is kiegészíti, hogy az esti táncházakban a táborozók együtt mulathatnak a falubeliekkel.

Szintén neves oktatókkal zajlik a július 14–21. közötti 22. magyarlapádi népzene- és néptánctáborban. A Fehér megyei rendezvényen a Fölszállott a páva műsorból ismert Komáromi Kristóf, illetve Kádár Kata tanítja a résztvevőket.

A Hargita megyei Felsősófalván immár 25. alkalommal szervezik meg a székelyföldi tánctábort július 21–28. között. A táborban különböző vidékek táncait, népdalokat lehet tanulni, és hangszeres zeneoktatás is lesz, esténként pedig táncházat tartanak.

Inaktelki, szucsági és györgyfalvi táncokat oktatnak a 8. zabolai népzene- és néptánctáborban augusztus 5–11. között. A Kovászna megyei rendezvényen a hangszeres oktatásról az Üsztürü zenekar gondoskodik.

(Krónika/vajma.info/Kárpátalja)