Az NBU megnevezte az ukrán gazdaságot fenyegető fő veszélyeket

2019. július 21., 16:26

A kulcsfontosságú reformok végrehajtásának késedelme vagy a korábbi eredmények nivellálása, többek között bírósági és a jogalkotási döntések miatt, jelentősen növelheti az ukrán gazdaság sebezhetőségét és megakadályozhatja a Nemzetközi Valutaalappal folytatott további együttműködést – jelentette a Korreszpondent.net az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) weboldalán megjelent tájékoztatás alapján.

E forgatókönyvek megvalósulása ronthat az árfolyam és az infláció alakulására vonatkozó várakozásokon. Ezenkívül magas adósságteher esetén a jövőben problémássá válhat a hozzáférés a nemzetközi tőkepiacokhoz.

Továbbá változatlanul aktuális a kockázat, hogy 2020-tól leáll az Oroszországból Ukrajnán keresztül folyó gázszállítás, erősödnek a kereskedelmi háborúk és fokozódnak a geopolitikai konfliktusok, valamint eszkalálódik a katonai konfliktus és újabb kereskedelmi korlátozások lépnek életbe az Orosz Föderáció részéről.

Korábban jelentették, hogy a nemzeti bank 17%-ra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Ezenkívül az NBU javított az ukrán gazdaság 2019–2020-as növekedésére vonatkozó előrejelzésén.

(korrespondent.net/Kárpátalja)