A gépjárművek vámmentes ideiglenes behozataláról

2019. július 21., 11:11 , 964. szám

„Azt olvastam, hogy lehetőség van haszongépjárművek vámmentes ideiglenes behozatalára Ukrajnába. Valóban létezik ez a lehetőség? Netán személygépkocsikra is érvényes?”

– Miután a kérdés nem konkrét esetre vonatkozik, a téma viszont rendkívül összetett és szerteágazó, a válasz is csak általános lehet. A Vámtörvénykönyv (Vtk.) 105. cikkelye valóban lehetővé teszi haszongépjárművek ideiglenes behozatalát úgynevezett ideiglenes behozatal módban, a vámok és illetékek megfizetése nélkül. A behozatal feltételeit a Vtk. 189. cikkelye, valamint az Ideiglenes behozatali egyezmény (Isztambul, 1990) és annak mellékletei szabályozzák. Rendszerint az ilyen járművek ukrajnai tartózkodásának időtartamáról a vámhatóság dönt a behozatal céljától és egyéb jelentőséggel bíró körülményektől függően. Az engedélyt általában legfeljebb egy évre adják meg, s a járművek belföldi szállításra, fuvarozásra, egyéb gazdasági tevékenységre nem használhatók Ukrajnában.

Az Ideiglenes behozatali egyezmény C melléklete tényleg lehetőséget ad gépjárművek ideiglenes behozatalára személyes célokra, a Vtk. már említett 105. cikkelyének 1. pontja azonban kizárólag haszongépjárműveket említ.

hk