Korszerű óvoda egy romhalmaz helyén

2019. július 24., 18:49 , 965. szám

Ünnepélyesen átadták a Kisgejőci Egry Ferenc Oktatási-Nevelési Komplexum új épületét. Kisgejőcön az egykor kultúrházként működő épület évekig romokban hevert. Most anyaországi támogatással a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében egy gyönyörű szép óvoda és elemi iskola készült el a helyén.

A szalagátvágást követően a nagyteremben került sor az átadóünnepségre. Egy kisfilmből megismerhettük az épület múltját és a felújítás menetét. Régóta meglévő hiányt pótolt a fejlesztés, hiszen májusig a 780 lelkes településen, sok más kárpátaljai faluhoz hasonlóan, saját épület híján a református parókián működött az óvoda. Az épület nélkül maradt óvodának új helyet kellett találni. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) még 2017-ben megvásárolta a régi kultúrház elhagyatott épületét. A teljesen felújított épületben az iskola elemi osztályai és az óvodai csoportok kapnak helyet.

Bege Krisztina, Magyarország ungvári  konzulja köszöntőjében elmondta:

– Minden közösség számára legfontosabb a gyermekek jövőjének biztosítása. Ennek elengedhetetlen feltétele a megfelelő nevelés és oktatás. A magyar kormány a rossz államközi kapcsolatok ellenére is kiáll a helyi magyarság ügyei és célja mellett, hogy elősegítse a helyi magyarság szülőföldön maradását.

Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke, a megyei tanács elnökének első helyettese a jövőbe vetett bizalom fontosságát hangsúlyozta:

– Aki óvodába, iskolába fektet, az a jövőt építi. [...] Ezzel együtt Magyarország bízik abban, hogy az anyaországból érkező óriási volumenű támogatások az élet szinte minden területére kiterjednek, nekünk pedig az a feladatunk, hogy használjuk a célnak megfelelően, és a jövő nemzedéke számára olyan körülményeket teremtsünk, hogy érdemes legyen itt maradni – fogalmazott a politikus.

– Gejőc olyan kisnemesi település, amely nagyon sok értéket teremtett az évszázadok során, mert mindig éltek itt olyan emberek, akik a közösségi sorsot fontosnak tartották – hangsúlyozta Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke. – Egry Ferenc harangjai ma is több száz településen kondulnak meg. Itt vert gyökeret az Ivaskovics trió is. Ide köthetők Bódi László (Cipő), a Republic énekesének gyökerei. A falu közösségi szellemben élt a legnehezebb időkben is. S úgyszintén a nemzeti összetartozás jegyében léptek fel az anyaországban, amikor a magyar kormány kész volt támogatni a kisgejőci óvoda építését – zárta köszöntőjét Orosz Ildikó és sok sikert kívánt az épületben folyó munkához.

Az átadási ünnepségen jelen volt Bátori József, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, Mackó István, az Ungvári Járási Tanács alelnöke, Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke, járási képviselő, Vass Ilona, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorhelyettese, Györke Róbert, az Ungvári Járási Tanács képviselője.

A helyi közösség nevében Szűcs Pálma, a Nagygejőci Községi Tanács elnöke, valamint Bogáthy Eleonóra, a Kisgejőci Egry Ferenc Oktatási-Nevelési Komplexum igazgatója mondott köszönetet az anyaországi támogatásért. Majd a helyi egyházak képviselői, Nagy István református lelkész és Ambrus Pál görögkatolikus pap kért áldást az új intézményre. Az ünnepi rendezvény az óvodások műsorával ért véget.

R. V.