Nagycsaládosok napja Csapon

2019. július 24., 08:15 , 965. szám

Első ízben szervezett road showt a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE). Múlt szombaton Csap volt az első állomás, ahol a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári járási rendezvényterme adott otthont a színes eseménynek. A találkozóra Kárpátalja egész területéről érkeztek.

Török Dénes, a KMNE elnöke nyitóbeszédében köszöntött mindenkit, és röviden szólt az egyesületről. Elhangzott, hogy 2012-ben 34 család alapította az egyesületet, azóta folyamatosan nő a tagcsaládok száma. Jelenleg már közel 700 család csatlakozott az egyesülethez, mert érzik, hogy jó ehhez a közösséghez tartozni. Ez mintegy 4 ezer embert jelent Kárpátalja 40 településéről.

– Lassú, de biztos a növekedés. Egyébként sem elsődleges célunk, hogy minél többen legyünk, hanem az, hogy a tagtársaink az egyesület alapszabályával jelölt értékeknek a hordozói legyenek – mondta Török Dénes és a rendezvény kapcsán megjegyezte: „Azért vagyunk itt, hogy jól érezzük magunkat. A cél, hogy kicsit megismertessük magunkat olyan vidékeken is, ahol kevés tagcsaládunk van. Pártállástól és felekezeti hovatartozástól függetlenül mindenkit várunk, aki fontosnak tartja a nagycsaládos életforma értékként való felmutatását és keresztény értékek alapján éli az életét.”

Az egyesület tagjai erősítik egymást ebben az életformában, és van egy kifelé mutatkozó céljuk is: várják köreikben azokat a családokat, ahol nincs gyerek, 1 vagy 2 gyermek van, mert rájuk potenciális nagycsaládosként tekintünk.

– Úgy gondoljuk, ha eljönnek egy rendezvényre, megismernek minket, látják, hogy mennyire szép és vonzó ez az életforma, s ha kopogtat náluk egy újabb gyermek, akkor könnyebben elfogadják, és szívesebben vállalják a felnevelését. Ezt a gondolatot szeretnénk eljuttatni mindenhová – zárta gondolatait az egyesület elnöke.

Majd a rendezvény vezetője, Tarpai József elnökségi tag viccesen megjegyezte, hogy mivel már megkóstolta a Juhász Miklós csapi vállalkozó által készített babgulyást, ami nagyon finom, ezért röviden szól a megjelentekhez. Kiemelte, fontos, hogy Ung megyében is legyenek nagycsaládosok, s köszönetet mondott a szervezőknek és a támogatóknak – Bethlen Gábor Alapkezelő (BGA) Zrt., Magyarország Miniszterelnöksége, Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének (UKSZ) és Csapi Alapszervezetének elnöke, Molnár Beáta, a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány csapi irodavezetője.

– Azt vettük észre, hogy a nagycsaládosok többsége Bereg és Ugocsa megyei. A Felső-Tisza-vidéket és Ung megyét nehéz megcélozni, nem azért, mert nincsenek nagycsaládosok, hanem valószínűleg ezért, mert addig nem vontuk be őket. A csapi első helyszínt további kettő követi majd – emelte ki Tarpai József, s azt is elmondta, 5 lánygyermek édesapjaként jól tudja, milyen nehéz egyszerre leülni az asztalhoz, mert mindenki máskor éhes. Ezért úgy szervezték, hogy ne csak a végén legyen agapé, hanem közben is.

Balogh Lívia, a KMKSZ UKSZ és a Csapi Alapszervezetének elnöke megköszönte az egyesületnek, hogy a rendezvénytermet választották helyszínül.

– Amikor megterveztük a közösségi teret, a rendezvénytermet, akkor pont ilyennek álmodtuk, hogy itt vagyunk mindannyian, szülők, gyerekek, az egyház és az összes közösségünk, amelyekért sokat dolgoztunk az elmúlt időszakban, azok mind megtalálják a helyüket ebben az épületben – mondta az elnök asszony, aki egyébként három fiúgyermek édesanyja. Azért is köszönetet mondott a nagycsaládos egyesületnek, hogy amíg egész Európa felfordul, addig nemcsak az anyaországban, hanem szerte a Kárpát-medencében, s az ő kitartó munkájuknak köszönhetően Kárpátalján is, egyre erősödik a családokra történő összpontosítás.

– A család az a legkisebb szociális közeg, ahol a gyermekek megtanulhatják az identitásukat. Különösen fontos, hogy a kis- és nagycsaládok épek, egészségesek legyenek, hiszen ezekből épülnek a települési, lokális közösségek, azokból pedig a nemzet – hangsúlyozta Balogh Lívia.

Az egybegyűltekre a csapi plébániai kormányzó, Thurzó Péter római katolikus pap és Katona Viktória református lelkész asszony kért áldást.

Ezután a helyi óvodások, iskolások, műkedvelő együttesek fellépése következett, majd a Csipkés együttes táncházba szólított mindenkit. Közben a sátrakban az érdeklődők nemcsak megismerkedhettek a régi mesterségekkel, hanem ki is próbálhatták azokat. Délután Hires Kornélia, a Hodinka Antal Intézet munkatársa tartott előadást azok számára, akik tudatos szülők akarnak lenni. A sajátos szülőakadémián a nagyszülők is tanulhattak. A családok egy kellemes napot tölthettek együtt, amikor mindenki – felnőtt, kisgyerek és kamasz – talált kedvére való foglalkozást.

Rehó Viktória