Németországban, Münsterben is bemutatta tehetség­gondozó programjait a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány

2019. július 24., 09:27 , 965. szám

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány nemzeti jelentőségű intézményként, akkreditált kiváló tehetségpontként, Európai Tehetségpontként, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) és a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács tagjaként végez tehetséggondozó, tehetségkutató munkát 2011 óta. Az Alapítvány tevékenységét két alapvető részre bonthatjuk, az egyik a kárpátaljai magyar általános és középiskolások körében végzett tehetséggondozás, a másik a kárpátaljai felsőoktatásban tanuló magyar diákok körében végzett tehetséggondozó munka. Az Alapítvány szakmai feladatait két szakmai tanács látja el: a Kárpátaljai Tehetségsegítő Tanács – elnöke dr. Orosz Ildikó, és a Kárpátaljai Felsőoktatási Tehetséggondozó Tanács – elnöke dr. Brenzovics László, aki egyben az Alapítvány elnöke is.

Az Alapítvány először 2018 augusztusában Dublinban, Írországban mutatkozhatott be a European Council for High Ability (ECHA), azaz az Európai Tehetségtanács nemzetközi konferenciáján, majd 2019 áprilisában Grosspetersdorfban, Ausztriában, Burgenland tartományban, 2019. július 19-én pedig Münsterben, Németországban, Észak-Rajna-Vesztfália tartományban.

A 2019. július 15–19-e között megvalósult nemzetközi EGIFT (European Gifted Education Trai­ning) nyári képzés során, ahol 7 ország (Görögország, Írország, Magyarország Olaszország, Németország, Skócia, Szlovénia) különböző részeiből 32, a tehetséggondozás terén jártas szakember vett részt, köztük kutatók, tanárok, pszichológusok, intézményvezetők, dr. Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója, a Budapesti Európai Tehetségközpont négy fős magyarországi delegációjának tagjaként vett részt a 60 órás képzésen és mutatta be az Alapítvány szerteágazó tevékenységét, jó gyakorlatait, elért eredményeit.

Az Erasmus+ Program EGIFT projektje keretén belül megvalósuló egyhetes előadássorozat és műhelymunkák során neves előadók, kutatók tartottak előadást a tehetséggondozás terén megjelenő legújabb kutatási eredményekről, jó gyakorlatokról, problémákról, mint például: prof. dr. Christian Fischer, az International Centre for the Study of Giftedness (Nemzetközi Tehetségkutató Központ) vezetője, a Münsteri Egyetem professzora, vagy dr. Colm O’Reilly, a Centre for Talented Youth (Tehetséges Fiatalokért Központ) vezetője, a Dublini Egyetem doktora.

Ezúton is köszönjük a részvétel lehetőségét a Budapesti Európai Tehetségközpont igazgatójának, Fuszek Csillának és Szilágyi Zsuzsannának, a MATEHETSZ koordinátorának, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács titkárának!

„GENIUS” Jótékonysági Alapítvány