Befejeződött a IX. Beregszászi Népzenei és Néptánctábor

2019. július 31., 09:12 , 966. szám

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány szervezésében immár kilencedik alkalommal került megrendezésre a Beregszászi Népzenei és Néptánctábor 2019. július 22–26-a között. A táborba elsősorban olyan tanulók jelentkezését várta az Alapítvány, akik vonzódnak a néptánc és népzene iránt.

A 2019. július 22-én induló IX. Beregszászi Népzenei és Néptánctábor foglalkozásai legfőképp a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán zajlottak, ahol 65 lelkes táncos lábú fiatallal magyarországi és hazai szakképzett oktatók foglalkoztak. A gyerekek a hét folyamán a népzene- és néptáncoktatáson kívül részt vehettek számos kézműves-foglalkozáson, ahol lehetőségük nyílt gyöngyöt fűzni, quillingezni, korongozni, agyagozni, makramézni. Ezenkívül közös sütögetésre is sor került a héten több alkalommal is, ahol a gyerekek közösen fánkot sütögethettek, majd pedig együtt fogyaszthatták el az elkészült finomságokat. Mindezen foglalkozásoknak a Nagyberegi Tájház adott otthont.

A tábor záróünnepségére 2019. július 26-án került sor, melyet megtisztelt jelenlétével Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány (JA) irodaigazgatója, Kepics Andzselika, a tábor szakmai referense, valamint a gyerekek szülei, rokonaik és barátaik.

Váradi Natália, a „GENIUS” JA irodavezetője köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy 65 gyerek vett részt a táborban, ahol nemcsak népzenét és néptáncot tanulhattak, hanem Kárpátalja hagyományait is. Elmondta, hogy a hagyomány az, amire építeni lehet a jövőt, ahogy azt elődeink tették. Felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy mennyire fontos, hogy a felnövekvő nemzedék is megszeresse, magáénak érezze értékeinket, hogy ők is továbbvihessék azokat, hiszen Morus Tamás szavaival élve: „A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása.” Hangsúlyozta, hogy a kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának. Illyés Gyula szavait idézve elmondta, hogy „a múltat is alkotni kell, különben elvész, elmúlik, ha nem lesz belőle műalkotás.” S ebben a táborban számos szakember segített a gyerekeknek, hogy a héten tanultakból egyfajta műalkotás válhasson.

A köszöntőbeszédet követően elkezdődött a tábor záróünnepsége, amelyen a részt vevő gyerekek a hét folyamán elsajátított produkcióikat mutatták be: gömöri népdalok, kalocsai néptánc – a tábor kezdő tánccsoportjának előadásában, népi játékok, bukovinai táncok – a tábor haladó tánccsoportjának előadásában, szatmári lassú friss csárdás – a tábor zenét tanuló gyerekeinek az előadásában, vajdaszentiványi táncok – Mir Dávid és Szelesné Huszti Beáta, a tábor táncoktatói előadásában, akiket a szalókai Komótos zenekar kísért.

A tábor megvalósulását a magyar kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alap és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola támogatta.

„GENIUS” Jótékonysági Alapítvány