Nagy az érdeklődés az idősek részéről

Számítógép-felhasználói tanfolyam szépkorúaknak

2019. július 31., 12:30 , 966. szám

A KárpátHáló Egyesület a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolával együttműködésben 30 órás ingyenes, magyar nyelvű számítógép-használó alapismereti képzést hirdetett szépkorú érdeklődők számára. 2017-ben már volt egy hasonló, alapismereti informatikai képzés a Rákóczi-főiskolán, az időskorúak számára, akiknek az életminőségét is javították a megszerzett új ismeretek, az információszerzés és a kapcsolattartás modern eszközeinek megismerése és használatuk begyakorlása útján.

A mostani képzés 2019. július 29-én, hétfőn indult 48 jelentkezővel, számítógépes, online alapismeretek (internethasználat, böngészés, levelezés) és szövegszerkesztés elsajátítása a cél.

A programot elindító ünnepi alkalom után Orosz Ildikó, a főiskola rektora tudósítónknak elmondta: „Már másodszor szervezünk a nyugdíjas korosztály számára internet-felhasználói kurzusokat, azért, hogy legyen alapjuk, és ne féljenek bekapcsolódni az internet világába. Az itt elsajátítható ismeretek megkönnyítik majd a jelentkezők életét, és közelebb kerülhet hozzájuk a család, az unokák, gyerekek, akik gyakran nem élnek itthon. Az internet nagyon fontossá válhat ennek a korosztálynak az életében, akik már nagyon keveset mozdulnak ki otthonról, mégis ezáltal közel kerülhetnek egymáshoz” – emelte ki Orosz Ildikó.

A rektor asszony elmondta még: „Igen nagy az igény erre a tanfolyamra, most is a pályázatok révén 30 fő képzésére kaptunk lehetőséget, de Felnőttképzési Központunk vezetője, Váradi Natália nagy lelke miatt két csoportban 48-an fognak tanulni. Sajnos, a jelentkezők közül többet el kellett utasítanunk, de remélem, lesz még lehetőségünk hasonló tanfolyam meghirdetésére.”

Váradi Natália, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felnőttképzési Központjának vezetője elmondta továbbá, hogy a 48 „beiskolázottból” 42 idősebb 60 évesnél. A legfiatalabb 50, a legidősebb pedig 83 éves. Tizenhét településről fognak bejárni az első napon beosztott délelőtti és délutáni csoportba. A csoportok közül az egyikbe a teljesen kezdők kerültek, míg a másikba olyanok, akik már tudnak például Skype-ot vagy Messengert használni. A képzésre jelentkezettek három alapvető modult fognak tanulni Beregszászi István főiskolai tanártól, ez a szövegértés, online ismeretek és természetesen számítógépes alapismeretek. A jelentkezők, akik a legszükségesebb szoftveres és hardveres ismeretekkel is ismerkednek majd. A harmincórás képzés tíz alkalomra van elosztva, ami egy háromórás konzultációval végződik, amely során felmérik, hogy a résztvevők mit sajátítottak el.

Végül a tanfolyam befejezői egy Magyarországon elismert és egy, a főiskola által kiállított, kétnyelvű tanúsítványt kapnak arról, hogy sikeresen elsajátították a három modul anyagát.

A tanfolyam a résztvevők számára teljesen ingyenes, köszönhetően a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, a projekt gazdája pedig egy magyarországi felnőttképzési programokkal foglakozó szervezet, a KárpátHáló Egyesület.

Badó Zsolt