„Jegyezzétek meg, hogy nincs lehetetlen!”

Pót-diplomaátadó ünnepség a főiskola szakképzési intézetében

2019. augusztus 1., 12:14 , 967. szám

Július 31-én vehette át oklevelét a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetének az a hat diákja, akiknek a kizárását javasolta az Oktatási Minisztérium, amiért a független érettségin ukránból nem érték el a meghatározott pontszámot. A főiskola vezetői igazságtalannak és jogilag ellentmondásosnak érezték a minisztérium iránymutatását, és hosszas levelezésbe kezdtek a kijevi illetékesekkel, így az óvodapedagógia, a szociális munkás, valamint a könyvvitel és auditálás szakot befejező hat fiatal hölgy számára örömteli eredménnyel zárult tanulmányi időszakuk.

A július 31-i pót-diplomaosztón Soós Katalin, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetének igazgatója azzal köszöntötte a tanulmányaikat sikeresen befejező diákokat: „Jegyezzétek meg, hogy nincs lehetetlen!” Az igazgató asszony elmondta, Rácz Béla rektorhelyettessel az élen mindent megtettek azért, hogy a bürokrácia igazságtalanságai miatt visszatartott, államilag elismert oklevelek végül kiosztásra kerüljenek. Egy hónappal korábban a diákoknak, de néha még tanáraiknak is úgy tűnt, hogy ez a feladat lehetetlen, végül a kitartás és a küzdelem sikerhez vezetett.

Orosz Ildikó, a főiskola rektora személyes példáját is említve igyekezett megnyugtatni azokat a diákokat, akik a várakozás miatt egy évvel később kezdhetik meg főiskolai vagy egyetemi tanulmányaikat, de ajánlott számukra munkát is a megyeszékhely munkaerőhiánnyal küzdő óvodáiban.

A frissdiplomás fiatal szakemberek örömmel az arcukon, de akadtak, akik könnyeikkel küszködve vették át Soós Katalin igazgató asszonytól és Orosz Ildikó rektor asszonytól az okleveleiket, majd az egyik anyuka a szülők nevében köszönetet mondott a főiskola vezetőinek gyermekeik érdekében folytatott kitartó küzdelmükért.

Az ügy jobb megértése érdekében Rácz Béla, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola oktatási rektorhelyettese elmondta a sajtónak: „A korábbi években lehetőség volt arra, hogy a felsőfokú szakképzési intézeteket elvégző, ott diplomát szerző fiatalok a független érettségi vizsgaközpontokban letett érettségi vizsga (ZNO) nélkül is bekerüljenek a szakirányuknak megfelelő BSc szintű felsőoktatási képzések második évfolyamára. Az elmúlt években ezt a lehetőséget megszüntette a minisztérium és kötelezővé tette minden felvételi esetében a ZNO meglétét, azaz a »szertifikátok« sikeres megszerzését. Ebben az évben a főiskolánk Felsőfokú Szakképzési Intézetében tanuló néhány diákunknak másodszorra sem sikerült leadni a független érettségi vizsgák keretében az ukrán nyelvet. Ezzel kapcsolatban a minisztérium kiadott egy olyan levelet, amelyben egyértelműen leírták azt, hogy azokat a diákokat, akik másodszorra sem tették le az ukrán vizsgájukat, ki kell zárnunk. Nem adhatunk nekik oklevelet annak ellenére sem, hogy ők a tantervet teljes egészében teljesítették. Mindezt annak ellenére, hogy ők lényegében a törvények értelmében diplomát kellene kapjanak. Mi a javasolt kizárással idén vártunk, hisz az érintett diákjaink az ukrán vizsgát nem, de azon túl a ZNO-t sikeresen letették, így a »szertifikátot« megkapták” – mondta el a rektorhelyettes, aki részletezte azt a küzdelmet, amelyet a szakminisztérium bürokratáival folytattak, míg végül diplomát adhattak – kissé megkésve – hat, az ukrán nyelvvel nehezebben boldoguló, de azon túl jól tanuló diákjaik kezébe.

Badó Zsolt