Mostantól a nemzeti gárda is járőrözik majd

2019. augusztus 2., 09:47

Augusztus 1-jétől az Ukrán Nemzeti Gárda katonáit is bevonják a közrend fenntartásába önálló gyalogos járőrök tagjaiként – jelentette a nemzeti gárda sajtószolgálata nyomán az Ukrajinszka Pravda.

Eddig a gárdisták közösen teljesítettek szolgálatot a nemzeti rendőrség munkatársaival. A most meghirdetett új formátumban körülbelül 2000 katonát, 100 gépjárművet és 100 szolgálati kutyát vonnak be a szolgálatba.

A gárdisták heti öt napon át, napi hat órát járőröznek majd, de amennyiben bonyolódik az „operatív helyzet”, növelhetik a katonák szolgálati idejét.

A rendőrség úgy reagált a bejelentésre, hogy a katonák önálló rendfenntartó tevékenysége meglehetősen elterjedt az európai országok hasonló fegyveres szervezeteinél.

A járőrözéshez a gárdistákat speciális eszközökkel és a rendszeresített fegyverekkel látják el.

A járőrök útvonalait az adott településen belüli bűnözési helyzet alakulásának függvényében tervezik. A gárdista járőröket azokban a kerületekben vetik be, ahol feszült a helyzet.

A hír nem tér ki arra, milyen jogosítványokkal rendelkeznek majd a gárdisták a polgárokkal szembeni fellépés tekintetében.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)