Meddig tanulhat szülei költségén a felnőtt gyermek?

2019. augusztus 3., 10:17 , 966. szám

„Huszonkét éves egyetemista vagyok. A szüleim egyre gyakrabban emlegetik, hogy ideje volna a saját lábamra állni és elköltözni tőlük, mert a három testvérem miatt szűk a lakás és a taníttatásom is sokba kerül. Én úgy tudom, hogy amíg tanulok, kötelesek eltartani a szüleim. Megtehetik, hogy mégis elküldenek?”

– A Családi törvénykönyv kötelezi a szülőket nagykorúvá vált gyermekeik eltartására mindaddig, amíg azok folytatják tanulmányaikat. Persze itt nem a manapság sokat emlegetett életfogytig tartó tanulásról van szó, hanem a nappali tagozaton való képzésről, legfeljebb 23 éves korig (lásd a Családi törvénykönyv 199. cikkelyét!). Természetesen csak abban az esetben lehet szó a szülői támogatásról, ha az apa és az anya képesek előteremteni ennek költségeit. Ha a nagykorú gyermek megszakítja tanulmányait, a támogatása is megszakad.

Az eltartás ebben az esetben feltételezi, hogy ön jogosult egy háztartásban élni szüleivel, akik viszont lehetőségeikhez mérten kötelesek állni a gyermekük megélhetésével és tanulmányaival járó kiadásokat. Ellenkező esetben a gyermeknek vagy a gondnokságát ellátó személynek jogában áll a bírósághoz fordulni, amely utasíthatja a szülőket kötelezettségeik teljesítésére.

hk