Ungváron koncertezett a Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar

2019. augusztus 6., 17:42 , 967. szám

Szombaton harmadik alkalommal érkezett Kárpátaljára a Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar, korábban a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület, most pedig a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ungvári Középszintű Szervezetének (KMKSZ UKSZ) szervezésében. Este Ungváron a Kárpátaljai Megyei Filharmónia nagytermében vendégszerepeltek. 60 tehetséges fiatal zenész, 2 nagyszerű karmester, 5 év működés, több tucat sikeres koncert, egy Virtuózok vetélkedő-győztes cím és egy Év Ifjúsági Zenekara kitüntetés – röviden így jellemezhető az együttes. A Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar Lezsák Sándor országgyűlési képviselő támogatásával több éve Lakiteleken tartja a nyári táborát, és a közös felkészülés után koncerteztek megyénkben.

Schwartz József, a zenekar megálmodójának vezényletében felcsendült Verdi Nabucco-nyitánya. Ezután színpadra lépett Beke Márk, a Virtuózok – 2018 győztese. Tavaly a három korosztályos csoport győzteseinek egyikeként jutott be a közmédia fiatal versenyzőkkel rajtoló klasszikus zenei tehetségkutató műsorának fináléjába, és a nézők szavazatai alapján abszolút győztessé választották. Döntős produkcióját, Jean-Baptiste Arban Velencei karnevál című művét hallhattuk. Majd a zenekar tagjának, Mády Györgynek a szerzeménye, a Magyar képek csendült fel. Igyekeztek minél szélesebb zenei palettáról válogatni, eljátszották Hidas II. Népdal-szvitjét, de Bernstein Candide-nyitánya és Olivadoti Zaragoza-száma is felcsendült Nyers Alex és Schwartz József vezényletében. Nagyon sok tehetséggel büszkélkedhet a zenekar, ezek egyike Ágoston Máté, aki személyesen konferálta fel és ismertette vicces formában Állatkerti fantázia című szerzeményét. A képzeletbeli állatkerti séta egy ősbemutató volt, mert idén írta a szerzője. Végül következett Van Der Roost Puszta című darabja, melynek mind a négy tétele cigánytáncot dolgoz fel.

A zenekar ismét megörvendeztette a zeneszerető közönséget páratlan játékával, amiért fantasztikus fogadtatásban részesült. A lelkes hallgatóság felállva kétszer tapsolta vissza a fiatal tehetségeket.

Nyers Alex karmesterrel a koncert után felidéztük a kezdeteket:

– Schwartz József tanár úr megkeresett jó 15 ével ezelőtt azzal az ötlettel, hogy Magyarországon nincs válogatott ifjúsági fúvószenekar, és elkezdtünk együtt gondolkodni, megpróbáltuk megteremteni az anyagi feltételeket, kapcsolatba léptünk az alapítvánnyal, sok pályázatot írtunk, majd 2015-ben megszervezhettük az első zenekart. A tagjai az egész Kárpát-medencéből jöttek, magyar ajkú zenélő fiatalok. Első alkalommal összesen 38 különböző településről érkeztek a fiatalok, ez úgy oszlik meg, hogy körülbelül a fele a mai Magyarország területéről, a másik része pedig az elcsatolt területekről. Már az első este úgy összebarátkoztak, mintha együtt nőttek volna fel – mesélte Nyers Alex.

A 16–26 éves nagyszerű muzsikusokból álló együttes a magyar fúvószenekari hagyományokra építve igényes koncertdarabokat játszik, melyekkel emelik a fúvószene rangját. A klasszikus darabok mellett bemutatják a zenekarban játszó ifjú zeneszerzők műveit is, melyek közül több már igazi közönségkedvenccé vált.

Beke Márk a koncert után elmondta, hogy nagyon sok felkérést kapott és nagyon sok barátot szerzett a Virtuózok által a projekt idején és után is.

– Nagyon fontos számomra a Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar. Immáron ötödik éve áll fenn és ötödik éve játszom benne. Nagyon jó baráti kapcsolatok alakultak ki, ez egy igazi közösség, ezt nem lehet másképp leírni. Fiatalként fontosnak tartom, és valamilyen szinten a zenekarnak is az a célja, s a Virtuózok versenynek úgyszintén az a lényege, hogy megismertesse és megkedveltesse a fiatalokkal a komoly, klasszikus zenét – emelte ki, majd a távolabbi célokat illetően elmondta, hogy Hollandiában szeretne tanulni, hogy olyan harsonaművész legyen, aki számára a harsonázás szakma és hobbi egyaránt.

A zenekar tagjai hallottak a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon nehéz anyagi helyzetéről, ezért úgy gondolták, hogy megpróbálnak segíteni nekik. A nézők a bejáratnál található urnába helyezhették el adományaikat. A Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar tagjai ellátogattak a gyermekotthonba, és kiskoncertet adtak az ott élő lányoknak. Mindannyian jól érezték magukat, kölcsönösen sok-sok élménnyel gazdagodtak, s külön kiemelték vendéglátóik szeretetteljes figyelmességét, kedvességét.

A Nemzeti Ifjúsági Fúvós­zenekar kárpátaljai fellépését követően a Partiumba utazott, ahol vasárnap Nagykárolyban lépett fel a városnapokon, majd Kaplonyban koncertezett a fúvós­zenei fesztiválon.

Rehó Viktória